Zoals gevreesd vallen er op Jeruzalemdag honderden gewonden bij de demonstraties aan het Jeruzalemse Al-Aksamoskee. De Klaagmuur en het Israëlische parlement werden ontruimd. Tegelijkertijd hebben Israël en Palestijnen in de Gazastrook raketaanvallen op elkaar uitgevoerd.

De Israëlische politie evacueerde honderden Joodse gelovigen bij de Klaagmuur in Jeruzalem, wegens botsingen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Ook het Israëlische parlementscomplex is ontruimd. Tegelijkertijd hebben Israël en Palestijnen in de Gazastrook raketaanvallen op elkaar uitgevoerd.

Eerder op de dag had de Palestijnse Hamas-beweging een ultimatum gesteld aan Israël. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou verwijderen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels zou de beweging meerdere raketten hebben afgeschoten. Eén daarvan is door luchtafweergeschut onderschept. Israël zou zelf inmiddels ook een raketaanval op het noorden van Gaza hebben uitgevoerd, waarbij een onbekend aantal gewonden is gevallen.

Vanochtend waren er al confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten. Daarbij vielen zeker 305 gewonden, waarvan 7 in levensgevaar zijn. De gevechten vonden plaats rond de Al-Aksamoskee in Jeruzalem tijdens protesten. De Israëlische politie zette traangas, rubberen kogels en flitsgranaten in, de Palestijnse demonstranten gooiden met stenen. De Israëlische politie telde 21 gewonden in haar rangen.

De gebeurtenissen vinden plaats op Jeruzalemdag. Dat is de dag waarop Israël viert dat Oost-Jeruzalem en de Oude Stad werd veroverd in 1967. Later op de dag staat nog een mars van de Joodse ultra-orthodoxen gepland door het islamitische gedeelte van de Oude Stad.

Op beelden die gedeeld worden op sociale media is te zien hoe fel het uit de hand loopt. Op een van de beelden is te zien hoe een Israëlische politieagent op een markt een flitsgranaat gooit dat net een klein meisje mist. Vervolgens zijn er beelden van een Israëlische automobilist die maandag is ingereden op een van de tientallen Palestijnse demonstranten die stenen gooiden naar zijn voertuig. Minstens drie mensen raakten er gewond.

• Jeruzalem onder hoogspanning

Het is al dagen onrustig in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Palestijnse protesten worden veroorzaakt door spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem, die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Vrijdagavond vielen ook al meer dan 200 gewonden bij onenigheden tussen demonstranten en de Israëlische politie op het Moskeeplein.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig