Machtsstrijd bij Republikeinen: druk op Trump-criticus neemt toe
Foto: REUTERS

In de machtsstrijd bij de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stijgt de druk op Liz Cheney, de critica van ex-president Donald Trump.

Cheney vroeg woensdag in een opiniestuk in The Washington Postdat haar partijgenoten duidelijk zouden breken met Trump. Ze riep hen op om zich af te keren van de “gevaarlijke en antidemocratische Trump-personencultus”. Ze liet ook meermaals verstaan dat, in tegenstelling dat wat Trump en zijn aanhangers zeggen, de afgelopen verkiezingen niet gestolen zijn van de Republikeinen.

Als voorzitter van de Republikeinse conferentie in het Huis is Cheney het op twee na belangrijkste parlementslid in haar fractie. Trump eist dat ze afgezet wordt.

Cheney hoort tot de tien Republikeinen die na de bestorming van het Amerikaanse Capitool door aanhangers van Trump begin januari meestemden met de Democraten om Trump uit zijn ambt te ontzetten. Maar de meerderheid in de Senaat die nodig was voor een veroordeling van Trump kwam niet tot stand.

Sinds de nederlaag van Trump tegen zijn Democratische uitdager Joe Biden bij de verkiezingen in november is een machtsstrijd aan de gang in de Republikeinse partij. Woensdag kan het tot een stemming komen bij de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden die over de toekomst van Cheney en haar functie zou beslissen.

De fractieleider van de partij in het Huis, Kevin McCarthy, zei zondag aan tv-zender Fox News alvast dat hij Elise Stefanik steunt, de tegenkandidate van Cheney, voor het voorzitterschap van de Republikeinse conferentie in het Huis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig