Belg Tim Merlier wint eerste massasprint in Giro en eert Wouter Weylandt
Foto: REUTERS

Net op de tiende verjaardag van het overlijden van de betreurde Wouter Weylandt, wint Tim Merlier de eerste massaspurt in deze Ronde van Italië. Meteen is Merlier ook de eerste Belgische sprinter die een sprint wint in de Giro na diezelfde Weylandt.

De drie vluchters Vincenzo Albanese, Filippo Tagliani en Umberto Marengo kregen nooit meer dan vijf minuten. Op 26 kilometer van de streep was het peloton opnieuw compleet en werd de sprint voorbereid. Jumbo-Visma ging als eerste de slotkilometer in, maar werd gecounterd door Cofidis in dienst van Elia Viviani. Daarachter zat Tim Merlier die op 150 meter van de streep een gaatje vond en aanging. De andere sprinters kwamen niet verder dan zijn achterwiel. De Italianen Giacomo Nizzolo en Elia Viviani eindigden tweede en derde. Met Lawrence Naesen op plaats acht haalde nog een Belg de top tien.

Nadat hij als eerste over de streep kwam maakte Merlier een W-teken richting hemel, een eerbetoon aan Wouter Weylandt. Die overleed tien jaar geleden na een val in de Giro en werd voor aanvang van de etappe herdacht.

In de tussensprint van Vercelli pakte Remco Evenepoel twee boniseconden. Hij stijgt in de stand nu naar de vierde plek en staat met dezelfde tijd als zijn ploegmaat Joao Almeida. Egan Bernal kwam in Vercelli als vierde over de streep en greep zo naast tijdwinst. Vreemd was dat zijn ploegmaten Filippo Ganna (3) en Gianni Moscon (1) wel boniseconden pakten en zo hun kopman onbedoeld een loer draaiden. Verder beleefden de favorieten een halve rustdag.

Belgische debutant rijdt zich in de kijker

Debutant Senne Leysen reed een hele namiddag op kop van het peloton om de kloof met de drie vluchters binnen de drie minuten te houden in dienst van sprinter Tim Merlier. De helper van Alpecin-Fenix kreeg afwisselend het gezelschap van twee andere landgenoten: Thomas De Gendt en Kobe Goossens van Lotto-Soudal voor Caleb Ewan. Ook Paul Martens (Jumbo-Visma) deed enkele kopbeurten om kopman Dylan Groenewegen te plezieren.