Indiase variant duikt op in Borsbeeks rusthuis
Foto: Wim Kempenaers

In een woonzorgcentrum in Borsbeek overleed één bewoner na een besmetting met de Indiase coronavariant.

Vijf bewoners en personeelsleden van het wzc Compostela in Borsbeek zijn de voorbije dagen besmet geraakt met het coronavirus. Drie van hen zijn al zeker besmet met de Indiase variant. Over de andere twee bestaat nog geen zekerheid. Een van de drie mensen die besmet raakten met de Indiase variant, is intussen overleden. Het gaat volgens onze informatie over een hoogbejaarde bewoner die ook onderliggende aandoeningen had.

Volgens Valerie ­Henckes, de directrice van het wzc, waren alle vijf besmette personen minstens één keer gevaccineerd. De overleden persoon had zelfs ook al zijn tweede dosis ingeënt gekregen. Het goede nieuws is dat de vier andere besmette personen aan de beterhand zouden zijn. De hele getroffen afdeling van het woonzorgcentrum is uit voorzorg in quarantaine geplaatst. De 35 bewoners mogen hun kamer niet uit en mogen ook geen bezoek ontvangen, de vijftien personeelsleden zijn ook in quarantaine.

Geen link met India

Hoe de Indiase variant er is binnengeraakt, is niet duidelijk. ‘We tasten in het duister’, zegt directeur Henckes. Ook bij het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft men geen idee. ‘We hebben iedereen bevraagd. Maar op het eerste gezicht is er niemand die een reisgeschiedenis heeft met India of die op één of andere manier gelinkt kan worden met iemand die op reis is gegaan naar India’, zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het agentschap.

Het agentschap houdt de situatie in Borsbeek nauwgezet in het oog. ‘De Indiase variant veroorzaakt natuurlijk veel onzekerheid’, zegt Moonens. ‘Anderzijds gaat het tot nader order om een zeer beperkte uitbraak. Vijf personen in een woonzorgcentrum, dat is niet veel. Het is veel te vroeg om te kunnen zeggen dat de Indiase variant resistenter is tegen de coronavaccins.’

Alle bewoners en personeelsleden van de niet-getroffen afdeling worden vandaag opnieuw getest. Dinsdag volgt er nog een tweede testronde in de afdeling waar de eerste besmettingen werden vastgesteld.

Tijdens de eerste coronagolf werd woonzorgcentrum Compostela zwaar getroffen. Op een bepaald moment testten 72 van de 88 bewoners positief. De directie heeft er goede hoop op dat het deze keer niet zo’n vaart zal lopen. ‘Gelukkig is iedereen hier gevaccineerd’, zegt de directrice.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in