Bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en Israëlische politie in verschillende wijken in Oost-Jeruzalem zijn zaterdagavond zeker negentig gewonden gevallen. Dat melden de hulpdiensten.

‘Er vielen negentig gewonden bij gewelddadige confrontaties’, zei een woordvoerder van de Palestijnse Rode Halvemaan, die daarmee een eerdere balans bijstelde. Volgens de hulporganisatie raakten de meesten van hen gewond door rubberen kogels of flitsgranaten.

De Israëlische ordediensten zetten ook het waterkanon om de Palestijnse betogers uiteen te drijven. Die gooiden met projectielen naar de politie.

Vrijdagavond vielen er al meer dan tweehonderd gewonden op de Tempelberg bij confrontaties tussen Israëlische politie en Palestijnse betogers. Het waren de ergste rellen in Jeruzalem in jaren.

Joodse kolonisten doen al decennia pogingen om systematisch Palestijnse families uit hun huizen in Sheikh Jarrah te zetten, op basis van complexe claims. Dat creëert voortdurend spanningen en soms gaan die strubbelingen naar een kookpunt, zoals nu.

De vier leden van het Midden-Oosten-kwartet (de VN, de EU, de VS en Rusland), het kwartet dat bemiddelt in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, uitten zaterdag hun ‘diepe bezorgdheid’ over het geweld in Jeruzalem. Een oorzaak van het geweld zijn de spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien.