In de Vlaamse steden Gent, Antwerpen en Leuven bracht ‘T-Day’, de dag waarop de horecasector haar terrassen weer mocht openstellen, veel volk op de been. Ondanks de drukte verliep de dag zonder veel incidenten, behalve in Brussel. Het sluitingsuur werd behoorlijk gerespecteerd, de coronamaatregelen veel minder.

Gent

In het centrum van Gent was het bijzonder druk. Dankzij de plots opgezette avondlijke warmte heerste er zowaar een Gentse Feestensfeer. Veel mensen hadden duidelijk wat op en waren uitgelaten. De coronamaatregelen - social distancing, mondmaskers, met vier aan een tafel - schoten er wat bij in.

De politie was aanwezig en sloot na verloop van tijd de Graslei af voor nieuwe terrasjesliefhebbers. Een kwartiertje na de verplichte sluitingstijd, 22 u, waren bijna alle terrassen leeg. De overgrote meerderheid van de mensen ging langzaam maar rustig weg.

T-Day: sluitingsuur behoorlijk gerespecteerd, coronamaatregelen daarna veel minder
T-Day in Antwerpen. Foto: Stijn Cools

Antwerpen

Ook op de Antwerpse pleinen verzamelde zich heel veel volk en ontstond er een uitgelaten festivalsfeertje. Ook daar ging dat ten koste van social distancing en mondmaskers. De politie was aanwezig, maar liet betijen. De terrassen sloten ook in Antwerpen vrij stipt.

• Terrassen voor het eerst in 201 dagen open, ‘politie zal zacht handhaven’

Leuven

Studentenstad Leuven had eveneens genoeg aan een academisch kwartier om het sluitingsuur te respecteren. Binnen het half uur was de Oude Markt zo goed als leeg, meldt Belga.

T-Day: sluitingsuur behoorlijk gerespecteerd, coronamaatregelen daarna veel minder
T-Day in Leuven. Foto: Belga

In de late namiddag raakten de terrastafeltjes volzet. De trappen van het plein werden ingepalmd en de drukte nam stelselmatig toe. Rond 20 u sloot de politie daarom de toegang af voor nieuwe terrasgangers.

De politie verwacht dat het de komende dagen druk blijft en volgt de situatie op.

Hasselt

Tijdens de eerste zaterdag van de heropening van de terrassen heeft de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) in Hasselt elf personen opgepakt voor onder meer verstoring van de openbare orde, vechtpartijen en openbare dronkenschap.

De politie had dus een vrij drukke avond. ‘Rond 18 uur waren er in de Hasseltse binnenstad enkele opstootjes. Er werd onder meer op het Kolonel Dusartplein en het Jeneverplein gevochten. Een persoon raakte gewond. Die werd naar het ziekenhuis gebracht’, vertelt Dorien Baens, woordvoerster van LRH, aan Belga. ‘Opvallend was dat veel horecabezoekers al in de namiddag duidelijk te diep in het glas hadden gekeken.’

De politie bekijkt of extra maatregelen nodig zijn.

Brussel

De politie heeft zaterdagnacht rond 1.30 uur het Heilig-Kruisplein, dat grenst aan het grotere Flageyplein, moeten ontruimen, waar op dat moment nog een 500-tal feestvierders aanwezig waren. Het waterkanon werd ingezet, de overwegend jonge massa reageerde door met projectielen naar de politie te gooien.

Bij het ingaan van het samenscholingsverbod om middernacht, toen de horecaterrassen al meer dan twee uur gesloten waren, stond er nog steeds een menigte. Van een veilige afstand bewaren of een mondmasker dragen was nauwelijks sprake. Er werd ook vuurwerk afgestoken. Niet alleen op het Flageyplein bevond zich veel volk, ook in de straten errond zaten de terrassen vol mensen. En ook daar werden de regels massaal met voeten getreden: mensen zaten met meer dan vier aan een tafel, en de mondmaskers waren zeldzaam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in