Sturgeon eist nieuw Schots referendum na verkiezingsoverwinning, Johnson pleit voor eenheid
Nicola Sturgeon Foto: Reuters

De Schotse premier en partijleider van de Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, zegt dat een meerderheid in het nieuwe Schotse parlement voor onafhankelijkheid gewonnen is. ‘Er bestaat geen enkele democratische rechtvaardiging’ om een nieuw referendum te weigeren’, zo waarschuwde ze zaterdag de Britse premier Boris Johnson.

De SNP heeft bij de parlementsverkiezingen een klinkende zege behaald. De nationalisten pakken een recordscore van 64 zetels. Voor een absolute meerderheid zijn 65 zetels nodig.

De Schotse kiezers hebben een duidelijk signaal gegeven door een meerderheid te kiezen die pro onafhankelijkheid is, zo alludeert Sturgeon op de score van de Schotse groenen, die ook een nieuwe referendum over Schotse onafhankelijkheid steunen. Zij slepen acht zetels in de wacht.

De Conservatieven behalen in totaal 31 zetels. Labour 22 en de Liberal Democrats vier.

‘Er bestaat geen enkele democratische rechtvaardiging voor Boris Johnson of wie dan ook om het recht van het Schotse volk om te beslissen over zijn eigen toekomst te blokkeren’, betoogde Sturgeon. Eenmaal de coronapandemie is overwonnen, wil ze dan ook een nieuw referendum houden. Bij een eerste referendum in 2014 wonnen de tegenstanders van onafhankelijkheid het pleit.

De Britse premier Boris Johnson heeft in een brief aan de Schotse premier voor eenheid gepleit. ‘Het is mijn hartstochtelijke overtuiging dat het in het belang is van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk, en vooral van de inwoners van Schotland, als we samenwerken’, schrijft Johnson. De ‘brede schouders’ van het Verenigd Koninkrijk hebben volgens de Britse premier jobs en ondernemingen beschermd tijdens de coronacrisis. Johnson nodigde Sturgeon uit voor een ontmoeting met zijn regering en de leiders van de andere landsdelen, Wales en Noord-Ierland, om te praten over hoe de gemeenschappelijke uitdagingen best aangepakt worden.

Andere ontwikkelingen

Met Kaubab Stewart mag voor het eerst een gekleurde vrouw haar intrek nemen in het parlement in Edinburgh. Stewart deed in 1999 al een gooi naar een zitje in het toen net opgerichte parlement, maar ze moest de duimen leggen tegen Donald Dewar, de eerste premier van Schotland. Meer dan twintig jaar later haalt ze alsnog haar slag thuis. De SNP-politica van Pakistaanse origine won met grote voorsprong in haar kieskring in Glasgow.

‘Het heeft te lang geduurd, maar aan alle gekleurde meisjes en vrouwen: het Schotse parlement behoort jullie ook toe. Ik mag misschien de eerste zjin, maar niet de laatste’, reageerde Stewart. Ook Sturgeon toonde zich uitermate blij. ‘Ik heb nog nooit in mijn leven iemand zo hard willen knuffelen.’

De Londense burgemeester Sadiq Khan, die al sinds 2016 aan de macht is, is herkozen. De Labour-politicus haalde het bij de lokale verkiezingen van Shaun Bailey, die kandidaat was voor de conservatieven van premier Boris Johnson. Bij de lokale verkiezingen in Engeland leed Labour zware verliezen, wat tot een leiderschapscrisis heeft geleid.