Europese Commissie sluit nieuw contract af met Pfizer voor 1,8 miljard vaccins
Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie heeft een nieuw contract gesloten met vaccinproducenten Pfizer en BioNTech voor de aankoop van 900 miljoen doses van hun coronavaccin, met optie voor nog eens 900 miljoen doses.

In totaal gaat het dan om 1,8 miljard doses van het vaccin, goed voor de inenting van 900 miljoen mensen (omdat er twee dosissen van nodig zijn). Die zullen geleverd worden in de periode 2021-2023, kondigt Commissievoorzitster Ursula von der Leyen aan.

De vaccins zijn bedoeld voor de herhalingsvaccinaties van volwassenen en voor de vaccinatie van minderjarigen. Volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA is er 35 miljard euro gemoeid met de aankoop, en betekent het contract extra investeringen in de Belgische en Duitse productiesites van het vaccin. In ons land wordt het Pfizer/BioNTech-vaccin gemaakt in Puurs.

22 miljoen dosissen voor België

Volgens de verdeelsleutel die doorgaans gehanteerd wordt, gebaseerd op het bevolkingsaantal van de lidstaten, zou België recht hebben op ongeveer 22 miljoen van de 900 miljoen dosissen. Maar lidstaten kunnen onder elkaar wel nog afspreken om meer of minder vaccins van de ene of andere fabrikant te krijgen.

Von der Leyen had midden vorige maand al aangekondigd dat er onderhandeld werd met BioNtech en Pfizer over nieuwe contracten. Die gesprekken sleepten langer aan dan gepland, volgens ingewijden omdat Frankrijk bezwaar maakte. maar uiteindelijk gaven alle 27 lidstaten vrijdag wel groen licht. Nu loopt er nog een periode van vijf dagen waarin bezwaar kan worden gemaakt, waarna het contract officieel wordt ondertekend.

700 miljoen dosissen nodig

De Europese Commissie verwacht dat er de komende twee jaar zeker 700 miljoen doses vaccin nodig zullen zijn voor de boostervaccinaties voor volwassenen en voor de kinderen. Als er een variant opduikt waartegen de huidige vaccins nog niet beschermen, zouden nog eens 640 miljoen doses nodig zijn om opnieuw 70 procent van de bevolking immuun te maken.

Voor de huidige vaccinatiecampagne heeft de Europese Unie al twee raamovereenkomsten met BioNtech en Pfizer, voor 600 miljoen doses. Die worden sinds begin dit jaar geleidelijk geleverd. In de periode van begin april tot eind juni alleen al gaat het om 250 miljoen dosissen voor de hele EU.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig