Colombiaanse president bereid tot dialoog, maar eist opheffing wegblokkades
Bij de woelige protesten deze week zouden minstens 26 mensen overleden zijn. Foto: AFP

De Colombianen blijven op straat komen om het aftreden van president Ivan Duque te eisen. Die blijft hoopvol dat dialoog de spanningen kan wegnemen, al eist hij eerst de opheffing van de wegversperringen die zich de voorbije dagen hebben vermenigvuldigd als gevolg van de protesten tegen zijn beleid.

Sinds vorige week woensdag wordt er in Colombia massaal gemanifesteerd tegen een omstreden belastinghervorming. De betogers vrezen dat die vooral de armeren en de middenklasse zou treffen. De regering heeft die hervorming intussen wel opnieuw ingetrokken, en de minister van Financiën is opgestapt, maar de opposanten eisen nog steeds het aftreden van de conservatieve president Duque.

Die zat vrijdag samen met zijn politieke tegenstanders en is hoopvol dat er een compromis uit de bus kan komen. ‘We hadden een productieve vergadering met de coalitie van de hoop. Het was een geweldige kans voor dialoog, voor het overkomen van verschillen, zonder politieke punten te scoren’, deelde de president nadien op Twitter.

Wegversperringen

Bij zijn gesprekspartners klonk het achteraf dat Duque nog heel wat werk op de plank heeft om tegemoet te komen aan de eisen om de armoede, werkloosheid en politiegeweld op te lossen. Ze moedigen hem aan om in gesprek te gaan met de burgerrechtenorganisaties.

Duque op zijn beurt eist dan wel eerst de opheffing van de wegversperringen die zich de voorbije dagen hebben vermenigvuldigd als gevolg van de protesten tegen zijn beleid.

‘Ja tegen dialoog, ja tegen bouwen, maar zeker niet tegen blokkades, want die zijn niet vreedzaam en schenden de rechten van andere mensen’, klinkt het bij Duque, die melding maakte van 733 wegversperringen sinds het begin van de protesten op 28 april. Hij benadrukt dat die blokkades de bevoorrading van steden aantast, zoals brandstof, medicatie en voedsel.

Protestgroepen staan sceptisch tegenover een ontmoeting met Duque. Gelijkaardige gesprekken na demonstraties in 2019 zijn toen op niets uitgedraaid. Toch willen heel wat Colombianen dat er zo snel mogelijk een einde kan komen aan de protesten. Bij het geweld zijn al 26 doden gewonden gevallen en raakten 1.506 mensen gewond. Volgens Human Rights Watch zijn er al 36 doden gerapporteerd. De organisatie noemt het politiegeweld ‘alarmerend’.

Colombia kiest normaal volgend jaar een nieuwe president. Duque zou zich dan sowieso niet opnieuw kandidaat kunnen stellen, in Colombia mogen presidenten slechts één termijn van vier jaar aanblijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig