Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen, maar toch weer meer overlijdens
Themabeeld. Foto: Fred Debrock

Het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties in ons land blijft afnemen, maar het aantal overlijdens is opnieuw lichtjes toegenomen. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. De positiviteitsratio is opnieuw onder de 7 procent gezakt. Het is sinds begin maart geleden dat het percentage positieve tests zo laag lag.

In de week van 1 tot 7 mei werden dagelijks gemiddeld 167 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 15 procent. In totaal liggen er nu 2.307 patiënten (-15 procent) in het ziekenhuis. Op intensieve zorg liggen nog 727 patiënten (-15 procent), het laagste cijfer sinds 28 maart.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft ook dalen. In de week van 28 april tot 4 mei testten dagelijks gemiddeld zowat 2.954 mensen positief op het virus. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor. In totaal telt ons land sinds de start van de pandemie al 1.010.987 coronabesmettingen.

Er wordt meer getest, dagelijks werden er 48.384 testen afgenomen. Dat is 8 procent meer dan een week voordien. De positiviteitsratio daalt voort naar 6,9 procent, het laagste cijfer sinds de week van 8 maart. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de situatie pas onder controle als de ratio zich onder de 5 bevindt.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is de voorbij week opnieuw wat gestegen, naar gemiddeld 38,9 per dag (+2,6 procent op weekbasis). Het totaal aantal covid-overlijdens in België bedraagt 24.483.

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat al 3,4 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden, ofwel 36,6 procent van de volwassen bevolking. Een groep van 998.777 Belgen is al volledig gevaccineerd, ofwel 10,9 procent van de volwassen bevolking.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig