camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Uitzettingen 

Jeruzalem onder hoogspanning

De spanningen tussen Israëlische kolonisten en Palestijnse families in Oost-Jeruzalem lopen al dagen op.

zaterdag 8 mei 2021 om 0.00 uur

 REUTERS

Sheikh Jarrah is een wijk zo’n kilometer ten noorden van de befaamde Damascuspoort van de oude stad van Jeruzalem. Ze ligt vlak bij de Groene Lijn, die Israëlisch West-Jeruzalem volgens internationaal recht scheidt van Palestijns Oost-Jeruzalem. Alleen ziet Israël dat anders, want in 1980 annexeerde het eenzijdig heel Jeruzalem.

Joodse kolonisten doen al decennia pogingen om systematisch Palestijnse families uit hun huizen in Sheikh Jarrah te zetten, op basis van complexe claims. Dat creëert voortdurend spanningen en soms gaan die strubbelingen naar een kookpunt, zoals nu. Al dagenlang protesteren Palestijnen tegen een nieuwe dreigende uitzetting van dertien families. Doden vielen er nog niet, maar zachtaardig gaat het er niet aan toe. De Israëlische politie en het leger grijpen telkens in met rubberkogels, schokgranaten en ‘skunkwater’, chemisch ­behandeld afvalwater.

‘Kogel in je hoofd’

Israëlische nationalisten gooien olie op het vuur. Een video toonde gisteren Arieh King, de viceburgemeester van Jeruzalem, die roept naar een Palestijnse demonstrant die geraakt was door een kogel. ‘Hebben ze die kogel al uit je aars gehaald? Jammer dat ze je hier niet hebben geraakt’, wijst King naar zijn voorhoofd. King staat naast Itamar Ben-Gvir, een parlementslid voor de extreem­rechtse Religieuze Zionisten.

Een andere video toont hoe een kolonist met Amerikaans accent rondwandelt in de tuin van een Palestijnse familie. De 22-jarige dochter protesteert en krijgt als antwoord: ‘Als ik jullie huis niet steel, doet iemand ­anders dat wel.’

Aan Palestijnse kant raakt het geduld duidelijk op. Er wordt opgeroepen tot steun­betogingen. Palestijnse activisten klagen dan weer dat hun accounts op sociale media de laatste dagen systematisch uit ­roulatie worden gehaald.

Donderdag kwam er vanuit Europa van vijf landen – Frankrijk, het VK, Spanje, Italië en Duitsland – een oproep aan Israël om zijn ‘politiek van uitbreiding van de kolonies’ te stoppen. In die oproep worden ook de uitzettingen in Sheikh Jarrah specifiek genoemd. ­Volgens de Israëlische zender Kanaal 12 heeft ook de Amerikaanse regering sinds april al drie keer de kolonisatiepolitiek aangeklaagd, zonder gevolg.

Een nieuwe climax volgt mogelijk maandag, wanneer het Hooggerechtshof zich zou uitspreken over een eerdere rechterlijke beslissing om de Palestijnse families uit te drijven.