Vlaanderen lanceert eigen stappenplan naar de vrijheid
Jan Jambon. Foto: BELGA

Vlaanderen legt dinsdag op het Overleg­comité een eigen, soepeler plan op tafel dat de weg moet plaveien naar de vrijheid.

Met ‘de cijfers van de hoop’ lanceerde de Vlaamse regering vrijdag een nieuwe campagne om het vaccineren te promoten. ‘En er is wel degelijk hoop’, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij de lancering. ‘De vaccins openen de poort van de vrijheid.’

Die poort wil de Vlaamse ­regering eigenhandig openen en niet aan het handje van de ­federale overheid. Daarom legt ze de laatste hand aan een ­eigen stappenplan naar de vrijheid. Dat plan omvat de zomer en loopt tot en met oktober. ‘Alles wat nu nog op slot zit, zal daarin aan bod komen’, bevestigt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon. Het gaat dan over evenementen, cultuur, competitiesport, indoorsport, jeugdkampen, trouwfeesten, begrafenissen en knuffelcontacten. Thema’s waarvoor ook de federale overheid bekijkt hoe de volgende stappen gezet kunnen worden en waarover de federale kern vrijdag samenzat.

Vlaanderen heeft duidelijk de ambitie om meer zijn stempel te drukken op het Overlegcomité en zal zijn plan afzetten tegen dat van de federale overheid. Het belooft een pittig Overlegcomité te worden als beide plannen sterk uiteen­lopen. Door de band heeft Vlaanderen altijd harder aan de kar van de versoepelingen getrokken. De Vlaamse regering vindt ook dat het geen ­taboe mag zijn dat de ene regio sneller gaat dan de andere als de (vaccinatie)cijfers dat zouden verantwoorden. Op dit ogenblik is dat nog niet het ­geval, wordt benadrukt.

Op het Overlegcomité van 14 april lag al een stappenplan op tafel dat reikte tot voorbij de zomer. Maar de hospitali­satiecijfers waren toen te slecht om al zover vooruit te kijken. De versoepelingen die afgelopen nacht zijn ingegaan – zoals het einde van de avondklok en de opening van de terrassen – werden toen afgeklopt. Als het aantal covid-pa­tiënten op intensieve zorg onder de 500 duikt, hopelijk ongeveer begin juni, kan ook het binnenplan, met de volledige opening van de horeca, in werking treden. Dinsdag wordt daar een vervolg aan gebreid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig