Socialistische vakbond blaast staking bij Lidl zaterdag af
Foto: ssj

De socialistische vakbond BBTK gaat zaterdag 8 mei dan toch niet staken bij winkelketen Lidl. Er is een akkoord gesloten met de directie van de supermarktketen. Dat bevestigden beide partijen aan Belga.

Er is bij Lidl al enkele weken sociale onrust. De vakbonden vragen structurele oplossingen voor de werkdruk, drie jaar nadat er om dezelfde reden langdurig werd gestaakt. Woensdag volstonden voorstellen van de directie om de werkdruk te verlagen nog niet voor BBTK. De vakbond riep op tot een staking.

De christelijke en liberale vakbond volgden niet. ‘Ook wij willen structurele oplossingen’, zegt Wouter Parmentier van ACV Puls, ‘maar de directie heeft tijd gekocht tot juli. Wij vinden dat er voorlopig voldoende vooruitgang is om niet tot staking over te gaan en het sociaal overleg te hypothekeren.’

Nu is er toch een akkoord waar BBTK zich in kan vinden. De directie ging akkoord om tot eind september in elk filiaal 28 uren per week extra mankracht in de planning te zetten, naast andere eerder toegezegde maatregelen.

Tot eind juni zal Lidl op zaterdagen en extra drukke weekdagen aan elke winkel een steward zetten. Klantenagressie belooft de directie actief op te volgen. Filiaalmanagers zullen een extra opleiding kunnen volgen over omgaan met winkelagressie.

Winkels die met een hoog ziekte- en/of quarantainecijfer kampen, krijgen extra ondersteuning via een ‘vliegende ploeg’, die flexibel kan ingezet worden. De geplande herinrichting van de winkels wordt zeven weken stopgezet. Daarna voert een extern bedrijf tot het eind van het jaar die aanpassingen uit.

Eind april werden al eens enkele distributiecentra van Lidl geblokkeerd door een vakbondsactie. Op 9 juni zitten vakbonden en directie opnieuw bijeen. Dan zal verder gepraat worden over de langere termijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in