camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dierenwelzijn

Zorgen om alpaca-hype

Alpaca’s zijn ­bijzonder populair en de verkoop ervan boomt zodanig dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts én de alpaca­kwekers zich zorgen maken.

vrijdag 7 mei 2021 om 3.25 uur

 Getty Images

Bij alpaca’s houden komt veel kijken. Zo’n dier heeft bijvoorbeeld een weide van zeker 500 vierkante meter nodig. ‘En dan zie ik soms mensen met een weitje van minder dan 100 vierkante meter die volledig uit de lucht vallen’, zegt kweker John Peeters van Alpaca International in Bocholt. Alpaca’s hebben ook een jaarlijkse scheerbeurt nodig. ‘Anders krijgen ze huidproblemen’, zegt kweker Sam Geysens van Salictum Alpacafarm uit Bierbeek.

Dat mensen alpaca’s vaak individueel willen aankopen, blijkt nog het grootste probleem. ‘Alpaca’s zijn echte kuddedieren’, zegt Peeters. ‘Zoals mensen eigenlijk. Mensen steek je toch ook niet alleen in een hokje? Ik hoor het vaak al aan de telefoon: als mensen vragen wat de goedkoopste alpaca is, heb ik mijn twijfels over hoe begaan ze zijn met de dieren. Als ik zeg dat ik ze enkel per twee verkoop, haken ze vaak vanzelf af.’

Nog een mogelijke dealbreaker: de kostprijs. De prijs voor een alpaca kan gauw oplopen tot meer dan 2.000 euro voor uitzonderlijke exemplaren.

En hoewel er weinig klachten binnenkomen over verwaarlozing van alpaca’s – slechts tien in de ­afgelopen twee jaar in ons land – wil Europa ingrijpen voor de hype uit de hand dreigt te lopen. Momenteel zijn er geen exacte cijfers over het aantal alpaca’s, daarom verplicht de Europese Unie alle lidstaten om de dieren te registreren.

In België zou die verplichte ­registratie tegen het einde van dit jaar van kracht zijn. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werkt intussen aan een infofiche over de verzorging van de alpaca voor op de website huisdierinfo.be. (mak)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen