Ministerieel besluit gepubliceerd: deze maatregelen gaan zaterdag in
Foto: Patrick De Roo

Een dag voor de start van het buitenplan is het ministerieel besluit gepubliceerd. Alleen het feit dat winkels voortaan weer tot 22 uur alcohol mogen verkopen, was nog niet bekend. Van plexiwanden voor de horeca is geen sprake.

Het ministerieel besluit is geldig tot 30 juni. Nieuwe versoepelingen zijn wel mogelijk.

Avondklok

Sinds half oktober geldt in ons land een avondklok die niet-essentiële verplaatsingen in de openbare ruimte verbiedt tussen middernacht en 5 uur ’s morgens. In Brussel gaat de klok al om 22 uur ’s avonds in, tot 6 uur in de ochtend. Om middernacht vanavond komt daaraan een einde, als deel van de versoepelingen die op 8 mei ingaan.

In de plaats komt een samenscholingsverbod van meer dan drie personen tussen middernacht en 5 uur. Mensen van hetzelfde huishouden mogen zich wel met meer samen op de openbare weg begeven. Vanwege het vervroegde uur zullen Brusselaars vanavond om 22 uur binnen moeten zijn, waarna ze om middernacht opnieuw naar buiten mogen.

Horeca

Terrassen van restaurants en cafés mogen vanaf 8 uur opnieuw open. Tafeltjes moeten op anderhalve meter afstand staan en er mogen maximaal vier personen aan een tafel zitten, met uitzondering van grotere huishoudens.

Er mag alleen bediend worden aan tafel. Het personeel moet altijd een mondmasker dragen, klanten zodra ze rechtstaan. Alle dranken en maaltijden moeten buiten geconsumeerd worden. Klanten mogen de etablissementen alleen betreden om gebruik te maken van het toilet, om het open terras te betreden of om de rekening te betalen.

Bij een overdekt terras moet er ten alle tijde minstens één volledige zijde geopend zijn om voldoende circulatie te verzekeren.

Het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

Om 22 uur ’s avonds moeten de terrassen sluiten. Ook nachtwinkels en andere zaken mogen alcohol verkopen tot 22 uur. Daarna volgen er twee uur waarbinnen personen met tien buiten mogen samenkomen. Om middernacht gaat dan het samenscholingsverbod in.

Horeca-uitbaters mogen geen plexiglas gebruiken als alternatief voor anderhalve meter tussen twee tafels. Dat werd pas op de valreep duidelijk.

Evenementen

Vanaf morgen mag een zittend publiek van maximaal vijftig personen professioneel georganiseerde evenementen culturele en andere voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden in buitenlucht bijwonen. Ook handelsbeurzen, met inbegrip van salons, zullen buiten kunnen worden georganiseerd voor 50 bezoekers.

Er mogen eveneens maximaal vijftig personen aanwezig zijn bij huwelijken en erediensten. Buitenactiviteiten voor groepen tot 25 personen mogen nu ook voor volwassenen. Voor kinderen tot en met 12 jaar mag dit binnen voor groepen van maximum 10.

Vanaf 8 mei mogen ook pretparken weer open en mogen brocante- en rommelmarkten plaatsvinden. Een andere versoepeling is het ontvangen van mensen thuis. Ieder huishouden mag nu 2 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld, tegelijk in huis ontvangen, zolang zij tot eenzelfde huishouden behoren. Er moet wel voldoende afstand zijn, behalve met het knuffelcontact.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig