Nieuw-Zeeland levert eerste olympische transgender-atlete
Foto: AFP

Atlete Laurel Hubbard wordt met grote waarschijnlijkheid de eerste transgender-atlete ooit op de Olympische Spelen van Tokio. Door een aanpassing van de voorwaarden naar aanleiding van de coronacrisis komt ze toch nog in aanmerking.

Het Olympisch Comité van Nieuw-Zeeland (NZOC) liet weten dat het IWF, de internationale federatie voor gewichtheffen, haar criteria voor kwalificatie heeft aangepast, in het licht van de covid-crisis. Gewichtheffers moeten niet langer aan zes, maar aan vier grote competities hebben deelgenomen. Daardoor komen verschillende Nieuw-Zeelandse gewichtheffers, waaronder Hubbard, in aanmerking voor een plekje op de Spelen.

• Eerste transgender in ‘Sports illustrated’

Het gaat dus niet om een specifieke aanpassing voor transgender-atleten. Al sinds 2015 mogen transvrouwen deelnemen aan de Olympische Spelen, op voorwaarde dat de concentratie van het hormoon testosteron in hun bloed lager ligt dan 10 nanomol per liter, en dat al minstens een jaar voor hun deelname.

• ‘Sportwereld moet transgenders aanvaarden’

Hubbard, nu 43, maakte de transitie in 2013. Ze voldoet al sinds 2015 aan de voorwaarde. De atlete ontketent controverse op alle wedstrijden waar ze aan deelneemt. De Olympische Spelen zullen geen uitzondering zijn. De Nieuw-Zeelandse federatie voor gewichtheffen heeft zich al meerdere malen uitgesproken voor haar recht om deel te nemen in de vrouwencompetitie.

Het NZOC verwacht de definitieve selecties voor het gewichtheffersteam pas in juni.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig