Regering bereikt loonakkoord, premie van 500 euro netto mogelijk
Premier Alexander De Croo. Foto: belga

De topministers van de regering-De Croo hebben vannacht een loonakkoord bereikt. In ondernemingen met goede economische resultaten tijdens de coronacrisis kunnen werknemers een premie tot 500 euro netto krijgen.

De vakbonden kunnen hierover verder onderhandelen op ondernemingsniveau, niet op sectorniveau. Er is niet bepaald hoe hoog de winst in ondernemingen moet geweest zijn om een premie te kunnen toekennen. Het gaat om bedrijven die goede resultaten hebben geboekt.

De ‘coronapremie’ komt bovenop de loonnorm van 0,4 procent die nu door de regering is vastgelegd én de automatische loonindexering van 2,85 procent.

De federale regering vindt ook dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. Die verhoging zou in fasen moeten gebeuren. De regering stelt lastenverlagingen in het vooruitzicht om de verhoging van de minimumlonen te helpen financieren.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten nu verder onderhandelen over die minimumlonen, maar de regering belooft om die inspanning te ondersteunen.

Het akkoord komt er na lange onderhandelingen tussen de sociale partners. Die mislukten, waardoor de federale regering mee het moeras in werd gesleurd.

‘Het belangrijkste is dat er een akkoord is, na wekenlange onderhandelingen’, zegt Danny Van Assche van Unizo in een reactie op VRT. Miranda Ulens, voorzitter van het Vlaams ABVV, is minder positief: ‘Uit de eerste informatie die we krijgen, lijkt dit een gemiste kans.’