VS nu toch gewonnen voor vrijgeven patenten coronavaccins
Foto: AFP

De VS kanten zich niet langer tegen het vrijgeven van de patenten van coronavaccins. Een ommezwaai van formaat.

De VS zullen een voorstel steunen om de patenten op coronavaccins tijdelijk vrij te geven. Tot nu hadden de Amerikanen zich altijd verzet ­tegen het voorstel. Ook de Europese Unie, het VK, Japan, Zwitserland, Brazilië en Noorwegen zijn tegen de vrijstelling.

Maar de VS staken nu dus het verzet. ‘We zijn voor het vrijgeven van de patenten bij de Wereldhandelsorganisatie. We steunen wat de voorstanders proberen te verwezenlijken: een betere toegang, meer productiemogelijkheden en meer spuiten in armen’, verklaarde Katherine Tai, de handelsgezant van de Amerikaanse president Joe Biden aan persagentschap Bloomberg. Dat betekent dat de Amerikaanse regering actief zal deelnemen aan de onderhandelingen, en ook andere landen zal proberen te overtuigen om het voorstel te steunen.

Die onderhandelingen zullen ‘niet makkelijk’ zijn, verklaarde Tai. ‘Ik ben de eerste om dat toe te geven.’ India en Zuid-Afrika legden al in oktober een voorstel op tafel om de intellectuele eigendomsrechten op de coronavaccins tijdelijk te schorsen. Zo zouden meer bedrijven de coronavaccins kunnen produceren, waardoor ook de armere landen meer vaccins kunnen toedienen.

De farmabedrijven zijn tegen het voorstel gekant. Niet alleen zouden zij minder winst maken, ze noemen het plan ook ondoeltreffend. Ze argumenteren dat er weinig landen zijn die de mogelijkheden hebben om meer vaccins te produceren, ook al wordt vrijgegeven hoe ze die moeten maken. Bovendien is er wereldwijd een beperkte toevoer van grondstoffen. Nieuwe fabrieken bouwen die in staat zijn om de vaccins te produceren, kan jaren duren, aldus de farmabedrijven. De koers van de aandelen van verschillende vaccinmakers, waaronder Pfizer, Moderna en Novavax, zakte toen het nieuws woensdagavond bekendgeraakte.

Tai had de voorbije weken gesprekken met onder meer de farmabedrijven. De druk op het Witte Huis werd door progressieve democraten opgevoerd om het geweer van schouder te veranderen. Zeker nu onder meer in India de pandemie oplaait, terwijl de Amerikaanse vaccinatiecampagne vergevorderd is. Dat argument haalde ook Tai aan op Twitter aan. ‘Nu de vaccintoevoer voor de Amerikaanse burgers verzekerd is, zal de regering zich blijven inzetten om – samen met de privésector en alle mogelijke partners – de productie en verdeling van vaccins uit te breiden.’ Ook de productie van grondstoffen voor de vaccins moet opgevoerd worden, aldus Tai.

Voor de beste luisterervaring en meer podcasts: download gratis onze podcast-app