“Bij NMBS word je geconfronteerd met technologie in al haar facetten. Dat is een echte uitdaging.”
Foto: NMBS

Kamal is automation & monitoring expert binnen de directie Stations van NMBS. Deze directie is verantwoordelijk voor alle stations en stopplaatsen in België. Kamal werkt mee aan de automatisering van de technische installaties. Hoewel hij geen rechtstreeks contact heeft met de reizigers, heeft hij toch een enorme impact op de reizigersbeleving.

“Ik ben al van kindsbeen af nieuwsgierig naar technologische snufjes. Daarom koos ik voor een technische studierichting. Met mijn school Cardinal Mercier nam ik in het schooljaar 2014-2015 deel aan de BERT-wedstrijd (BElgian Railways competition for Technicians), georganiseerd door NMBS, HR Rail en Infrabel. Samen met de klas ontwikkelden we een detectiesysteem dat moest voorkomen dat vrachtwagens de bovenleiding raken aan overwegen. Op die manier maakte ik kennis met NMBS. Die kennismaking verliep erg positief, waardoor ik besloot om er stage te lopen. En opnieuw verliep dat goed. Ik besloot dan ook om bij NMBS mijn carrière te starten. Het thema rond detectie waarmee ik toen in contact kwam, is ook vandaag in mijn job als automation & monitoring expert belangrijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij NMBS?
Bekijk ze hier »

“Bij NMBS word je geconfronteerd met technologie in al haar facetten. Dat is een echte uitdaging.”
Foto: NMBS

Hinder voor de reizigers beperken

“Ik heb ‘Building Management’ ontwikkeld, een programma dat ik zelf geschreven heb. Dit systeem controleert vanop afstand roltrappen, liften, automatische deuren en gelijk welke elektrische kast in een station en kan ook een alarm uitsturen met de hulp van IOT (Internet of Things). Zo kunnen we onmiddellijk reageren en het probleem oplossen om de hinder bij de reizigers zo beperkt mogelijk te houden. Of zo willen we info delen met de reizigers over de toestand van de liften. Voor mensen met beperkte mobiliteit is deze info noodzakelijk bij de keuze van de trein en het perron, want een defecte lift is voor hen een belangrijke drempel.”

Kijken naar de toekomst

“Voor de toekomst kijken we naar nieuwe monitoring-toepassingen. Zo onderzoeken we of we sensoren kunnen plaatsen op vuilnisbakken in de stations. Het personeel zal weten welke vuilnisbakken geledigd moeten worden. Dit systeem kan een behoorlijke tijdsbesparing opleveren.

Wat ik leuk vind aan een job bij NMBS? Ik krijg veel verantwoordelijkheid en draag concreet bij tot een kwaliteitsvolle dienstverlening in stations en aan de tevredenheid van de reizigers.”

Ook zin gekregen in een job bij NMBS?
Ontdek alle jobs! »