Conservatieve Ayuso wint in Madrid, tegenstander neemt afscheid van politiek
Foto: ISOPIX

Bij de verkiezingen voor de autonome regio rond de Spaanse hoofdstad Madrid werd de oeroude tweestrijd tussen links en rechts keihard gevoerd. De winst is voor de Volkspartij (PP) van Isabel Díaz Ayuso, haar tegenstander Pablo Iglesias, de leider van de linkse partij Podemos, stapt uit de politiek na de nederlaag.

Rond middernacht was 92 procent van de stemmen geteld, en uit die resultaten bleek dat de conservatieven het zetelaantal ten opzichte van 2019 konden verdubbelen. Maar Ayuso haalde met 65 zetels geen absolute meerderheid binnen, daarvoor zijn er 69 van de 136 zetels nodig. Ze zal dus moeten aankloppen bij uiterst rechts om te kunnen regeren. Ayuso focuste tijdens haar campagne vooral op de vrijheden van de burgers en ondernemers tijdens de coronacrisis. Ze uitte kritiek op het nationale coronabeleid, in maart 2020 werd een maandenlange nationale lockdown afgekondigd.

Tegenstander Pablo Iglesias noemde de verkiezingsoverwinning van de Partido Popular en de goede score van de extreemrechtse partij Vox een ‘tragedie’. Hij omschreef de PP ook als ‘trumpistisch rechts’. Hij besloot de politiek te verlaten.

Exit Iglesias

‘We hebben gefaald’, verklaarde de 42-jarige oprichter en leider van Podemos aan aanhangers van zijn partij. ‘Ik denk dat het vandaag duidelijk is dat ik er niet meer toe kan bijdragen om de institutionele kracht van onze beweging te consolideren.’

‘Ik geef al mijn functies op. Ik verlaat de politiek, in de betekenis van partijpolitiek, institutionele politiek’, deelde hij nog mee. Iglesias gaf aan dat hij geen ‘obstakel’ wilde vormen voor de nodige vernieuwing binnen de partij.

Iglesias had in maart zijn functie van vicepremier in de Spaanse regering opgegeven om mee te doen aan de verkiezingen in Madrid, maar hij haalde niet het verhoopte resultaat. Volgens de voorlopige verkiezingsuitslag wint zijn alliantie Unidas Podemos wel drie zetels in het regionale parlement, maar is ze daarmee slechts de vijfde partij.