Huiszoeking bij leverancier mondmaskers van regering
De regering-Wilmès bezorgde elke Belg een stoffen mondmasker. Foto: belga

Het gerecht is binnengevallen bij de Luxemburgse ­leverancier die 15 miljoen mondmaskers aan ons land leverde.

Het Brusselse gerecht heeft gisteren huiszoekingen laten uitvoeren bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, dat 15 miljoen mondmaskers ­leverde aan de Belgische staat. Volgens onze bronnen zijn verschillende mensen opgepakt voor ondervraging.

De huiszoekingen, onder meer in Luxemburg, werden gisteren gemeld door de krant Le Soir, en worden bevestigd door het Brusselse parket. Volgens het parket gaat het om een onderzoek naar onder meer schriftvervalsing, gebruik van valse documenten, oplichting, witwassen en ­belemmering van de vrijheid van opbod of van inschrijving.

In juni was er al een onderzoek ­geopend naar de leverancier. De regering-Wilmès beloofde eind april 2020 een stoffen mondmasker voor elke Belg. Defensie schreef daarop een openbare aanbesteding uit. Twee bedrijven, waaronder Avrox, kregen het contract toegewezen.

Schadelijk bij gebruik

Meteen rezen er heel wat vragen over het bedrijf. Om mee te mogen dingen naar het contract, moest het bedrijf een eerdere grote levering bewijzen. Avrox stelde dat het eerder mondmaskers leverde aan een koper uit Mauritius. Het gerecht trekt nu na of die bewering welk klopt. Het bedrijf reageerde gisteren niet op onze vragen.

Eind februari raakte bekend dat de Avrox-maskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Sciensano adviseerde toen, op ­basis van een voorlopig onderzoek door de Hoge Gezondheidsraad (HGR), de maskers niet meer te ­gebruiken.

De mondmaskers zouden nanodeeltjes zilver en tita­niumoxide bevatten. Het rapport van de HGR sloot niet uit dat de toxicologische drempelwaarden bij ­gebruik overschreden kunnen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in