camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 4 mei 2021 om 16.55 uur

1 Beke voorstander van coronapas, maar onder voorwaarden

  belga

In België is een advies in de maak over mogelijke versoepelingen voor gevaccineerden. Onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorstander van de zogenaamde ‘coronapas’, een pas waarmee gevaccineerden bijvoorbeeld naar de fitness of op restaurant kunnen.

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) ziet zo’n coronapas wel ziten, maar dan moet het systeem aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het ‘juridisch stevig onderbouwd’ zijn zodat het systeem niet discrimineert. Die mogelijke discriminatie was ook al opgemerkt door het gelijkekansencentrum Unia. Voorts moet ‘iedereen de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren’, stelt de CD&V-minister. Bovendien moet de regel alleen gelden voor meerderjarigen en moet de vaccinatiegraad hoog genoeg zijn.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het geen goed idee om zoals Denemarken een systeem in te voeren waardoor wie gevaccineerd is nu al meer mag. ‘Als je de kans nog niet hebt gehad, is het wat hard om te zeggen dat je minder mag dan anderen. Ik vind dat dit toch ver gaat’, zei hij in een interview bij Qmusic. ‘Op een moment waar iedereen de kans heeft gehad om zich te vaccineren, is dat iets anders, want dan is het een vrije keuze geweest om het vaccin niet te nemen.’

Lees ook: Nieuw voorstel: krijgen we straks coronapas?

2 India telt nu meer dan 20 miljoen coronabesmettingen

India heeft sinds vandaag meer dan 20 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. Dat blijkt uit de officiële cijfers. De ziekte blijft een ravage aanrichten in de ziekenhuizen van het land, die compleet verzadigd zijn.

De voorbij 24 uur telde India 357.229 nieuwe besmettingen, wat het totaal op 20,3 miljoen brengt, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het aantal overlijdens steeg met 3.449 tot 222.408 in totaal. Experts vermoeden dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Lees ook: ‘Er is zelfs geen respect meer voor de doden. Er is alleen angst’

3 Covid-cijfers gaan in dalende lijn

De indicatoren voor de coronacrisis in België zitten in een dalende lijn. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens en het aantal bijkomende besmettingen is afgenomen, blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 27 april tot en met 3 mei zijn dagelijks gemiddeld 192,3 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat is een daling met 13 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt daardoor iets verder af. Momenteel liggen er 2.759 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 824 op de afdeling intensieve zorg.

Ook het aantal nieuwe besmettingen daalt. Tussen 24 en 30 april hebben elke dag gemiddeld 3.009 mensen positief getest, wat 16 procent minder is dan een week eerder. Het aantal uitgevoerde tests is nochtans met 8 procent gestegen naar gemiddeld 46.976 per dag.

Sinds het begin van de epidemie werden al 996.896 bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld. Er zijn al 24.322 mensen gestorven.

Cijfers en grafieken vindt u ook hier.

4 Vilvoorde start juridische procedure tegen Broeklin

  rr

Vilvoorde start een juridische procedure tegen het Broeklin-project. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. De stad heeft een verzoekschrift opgemaakt voor de Raad van Vergunningsbetwistingen om de vergunning van het project stop te zetten. Broeklin is de opvolger van het fel gecontesteerde Uplace, en komt uit de hoed van dezelfde projectontwikkelaar, Uplace nv.

Broeklin werd in april 2020 voorgesteld als een ecologische werkwinkelwijk, met maakwinkels, kmo’s en voldoende groene ruimte. Ondernemersorganisaties Voka en Unizo, en de milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu spraken zich positief uit over het project, maar het stadsbestuur van Vilvoorde was al van bij de voorstelling kritisch.

Eind maart gaf de Vlaamse regering een omgevingsvergunning voor het project, maar Vilvoorde heeft nu besloten die vergunning te betwisten. Het dient daarvoor een verzoekschrift in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. ‘Binnen de stad is er een algemene consensus dat het Uplace-project ook in zijn huidige vorm nog steeds een ernstige bedreiging vormt voor de leefbaarheid van de regio Vilvoorde en voor de herontwikkeling van het stedelijk weefsel’, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit).

Lees ook: Broeklin krijgt omgevingsvergunning: ‘Vergunning grondig bestuderen’

5 Duizenden moslims nemen deel aan religieuze optocht in Pakistan

  afp

Duizenden sjiitische moslims hebben in het Pakistaanse Lahore deelgenomen aan een religieuze optocht. Daarbij werden de coronaregels met de voeten getreden.

De Pakistaanse regering had een verbod opgelegd voor elke massale herdenking van de dood van imam Ali, schoonzoon van de profeet Mohammed en een van de grondleggers van het sjiisme. Maar dat verbod werd door 8.000 tot 10.000 moslims in Lahore genegeerd. Ook in andere Pakistaanse steden waren er herdenkingsoptochten.

Pakistan kijkt angstvallig naar de situatie in buurland India, waar enkele religieuze bijeenkomsten mee verantwoordelijk geacht worden voor de catastrofale gezondheidssituatie.

6 Vlaamse vissers haalden in 20 jaar nooit zo weinig op

  Frans Lemmens

De Vlaamse vissers haalde in twintig jaar tijd nooit zo weinig vis op als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen en het Departement Landbouw en Visserij.

De Vlaamse vissers voerden vorig jaar 18.306 ton vis aan, 5 procent minder dan een jaar eerder. De aanvoer gaat al enkele jaren in dalende lijn en dat werd in 2020 nog versterkt door de stil-lig-vergoeding die de vissers konden krijgen door de coronacrisis, meldt bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V).

De waarde van de aanvoer daalde nog meer, met 8 procent tot 74,3 miljoen euro.

7 Tijdelijk geen vaccinatieboekingen door aanval op Belnet

Door een grootschalige DDoS-aanval op het netwerk van Belnet, de internetprovider van de overheid, konden burgers vanmiddag een tijdje geen afspraak boeken voor hun coronavaccinatie.

In de vaccinatiecentra is alles blijven functioneren, verzekert Frank Robben, de IT-verantwoordelijke van de vaccinatiecampagne. De vaccinaties konden worden opgeladen naar de vaccinatiedatabank en de medewerkers van de centra konden de afspraken bekijken.

Wel moest het boekingssysteem tijdelijk worden afgezet. Daardoor konden mensen vanaf de middag tijdelijk geen afspraak meer vastleggen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurde alleen in Gent, Antwerpen, Brussel en Wallonië, waar mensen zelf hun afspraak moeten boeken. Elders in Vlaanderen krijgen burgers een tijdstip toegestuurd.

Na een tweetal uren ging het boekingssysteem weer online.

8 Horeca Vlaanderen publiceert richtlijnen voor horeca-ondernemers

Om naar een geslaagde heropening toe te werken, heeft Horeca Vlaanderen een uitgebreide gids met sensibiliseringsposter samengesteld voor de horeca-ondernemers. ‘Hiermee kunnen ze zich vlot klaarstomen, om binnenkort weer hun gasten veilig en met open armen te ontvangen, zij het voorlopig alleen buiten’, zegt ceo Matthias De Caluwe.

Bij de heropstart in juni 2020 lanceerde Horeca Vlaanderen de website www.heropstarthoreca.be. Nu de horeca op 8 mei opnieuw gedeeltelijk de deuren opent, krijgt de website een update. Horeca-uitbaters vinden er algemene richtlijnen voor zichzelf als ondernemers, maar ook voor hun personeel, gasten en leveranciers.

9 Vrees voor puinregen door Chinese raket die naar aarde terugvalt

De komende dagen dreigt puin van een Chinese draagraket op de aarde neer te storten. Ruimtevaartexperten hebben gewaarschuwd voor een ‘ongecontroleerde’ terugkeer van de 20 ton zware raket in de atmosfeer. Het ontwerp van de raket ‘Lange Mars 5B’ laat na de lancering niet meer toe het tuig te sturen om op een bepaald punt neer te storten.

Aangezien de raket heel snel rond de aarde draait, is het nog niet geweten wanneer en waar precies het tuig in de atmosfeer komt en gedeeltelijk opbrandt. Al na de eerste vlucht van de nieuwe, erg zware rakettype Lange Mars 5B in mei 2020 is puin neergekomen in Ivoorkust. Daarbij raakten meerdere huizen beschadigd. Het ontwerp van de raket is gebrekkig vergeleken met de huidige norm van andere landen, zeggen experts.

10 Zwitserse diplomate dood aangetroffen in Teheran

  reuters

In de Iraanse hoofdstad Teheran is een diplomate van de Zwitserse ambassade dood aangetroffen in haar wooncomplex. De vrouw maakte gisteravond een dodelijke val van de zeventiende verdieping van een appartementsgebouw in het noorden van de stad, meldt een woordvoerder van de Iraanse hulpdiensten.

Haar lichaam werd pas vandaag door een huishoudster gevonden in de tuin van het complex. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de omstandigheden die tot de dood van de vrouw hebben geleid.

De podcasts van De Standaard