camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Filosofie

Jürgen Habermas bedenkt zich en weigert prijs uit Abu Dhabi

dinsdag 4 mei 2021 om 3.25 uur

Filosofen denken al eens graag na. Enkele dagen nadat Jürgen Habermas de Sheikh Zayed Book Award ontving, weigert hij die alsnog. De Duitse filosoof spreekt van ‘een verkeerde beslissing die ik hierbij corrigeer’.

De 91-jarige filosoof kreeg de prijs uit Abu Dhabi als ‘culturele persoonlijkheid van het jaar’. De award wil een erkenning zijn van werk ter promotie van de Arabische cultuur, tolerantie en vredevol samenleven. Het gaat om 225.000 euro. Nadat Habermas de prijs had aanvaard, wees het tijdschrift Der Spiegel op ernstige schendingen van de mensenrechten in het land. ‘Ik was me onvoldoende bewust van de zeer nauwe band tussen de instelling die deze prijs in Abu Dhabi uitreikt en het politieke bestel ginder’, zegt Habermas nu.

De award draagt de naam van de sjeik die meer dan dertig jaar over het land heerste. Beschermheer van de prijs is diens zoon Mohammed bin Zayed, die de buitenlandpolitiek van de Verenigde Arabische Emiraten bepaalt. Rapporten spreken van willekeurige arrestaties, politieke detentie en marteling in ­gevangenschap. De prijs ging eerder al naar koning Abdullah van ­Saoedi-Arabië en naar de Franse auteur Amin Maalouf. (jst)

De podcasts van De Standaard