Opnieuw wolvenwelpjes geboren in Noord-Limburg

Het wolvenbestand in ons land is groter geworden. Wolvin Noëlla heeft, zoals verwacht, opnieuw welpjes gekregen. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bevestigd tijdens de opening van de vernieuwde wolvenexpo in Koersel.

Wolvin Noëlla, die vertoeft in de Limburgse bossen, heeft nieuwe jongen gekregen. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos. Er zijn opnieuw extra beschermingsmaatregelen van kracht.

Hoeveel welpen de wolvin heeft geworpen, is nog niet duidelijk. Op camerabeelden was te zien dat de zwangere buik van Noëlla verdwenen is.

De welpen verlaten het nest normaal gezien na vier tot zes weken voor kleine uitstapjes, maar Natuur en Bos verwacht dat de jongen zich pas eind juni voor het eerst zullen laten zien voor de wildcamera’s.

• Podcast | Waarom is de terugkeer van de wolf zo moeilijk voor velen?

Net als vorig jaar worden extra maatregelen genomen om de welpen te beschermen. ‘Er geldt extra waakzaamheid in het gebied. Natuurinspectie en boswachters zullen vaker patrouilleren en er staan in het hele Boslandgebied meer dan vijftig camera’s. Dat moet ongewenste bezoekers ontmoedigen’, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos.

Natuurverenigingen gaan ervan uit dat jagers de verdwenen wolvin Naya en haar welpen in 2019 ombrachten. Het onderzoek daarnaar loopt nog. De overheid nam extra maatregelen om de dieren te beschermen. Noëlla kreeg vorig jaar al vijf welpen, drie van die dieren zijn nog in leven.

Minister Demir bevestigde het heuglijke nieuws bij de voorstelling van de vernieuwde tentoonstelling ‘Wolven in Limburg’ in het Bezoekerscentrum de Watersnip in Koersel, die tot 30 juni bezocht kan worden. Roger, de aangereden wolf uit Opoeteren, vormt het pronkstuk van de tentoonstelling. Er zijn ook plannen om de twee aangereden welpen op te zetten.