Denemarken zal ook Janssen-vaccin niet meer gebruiken
De Denen zullen ook het Janssen-vaccin niet toedienen. Foto: BELGA

Denemarken zal het coronavaccin van Johnson & Johnson niet langer inzetten in zijn vaccinatiestrategie. Dat heeft het Deense gezondheidsinstituut Sundhedsstyrelsen maandag aangekondigd. Eerder besliste Denemarken al om het vaccin van AstraZeneca niet langer toe te dienen.

De beslissing komt er nadat er enkele meldingen van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes waren gesignaleerd in de Verenigde Staten. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA oordeelde eind april dat een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes wel degelijk als erg zeldzame bijwerking van het coronavaccin van Johnson & Johnson in de bijsluiter moest worden opgenomen, maar dat de voordelen nog steeds ruimschoots de doorslag geven.

‘Het is duidelijk dat dit een moeilijke beslissing was, zeker aangezien we ons midden in de epidemie bevinden en ook het coronavaccin van AstraZeneca al hebben opzijgeschoven’, zei Helene Probst, adjunct-directeur van het Deense gezondheidsinstituut. De maatregel wordt genomen omdat de epidemie in Denemarken momenteel goed onder controle is en er goede vooruitgang wordt gemaakt met de andere coronavaccins, klinkt het.

Vier weken vertraging

Midden april besliste Denemarken om een vergelijkbare reden al om het vaccin van AstraZeneca niet langer te gebruiken. Door het schrappen van het Janssen-vaccin loopt de vaccinatiecampagne vertraging op. De laatste doelgroep, met Denen tussen 25 en 39 jaar, zou tot vier weken langer moeten wachten op een eerste prik. Het gezondheidsinstituut sluit echter niet uit dat de entstof eventueel later toch nog toegediend zou kunnen worden ‘indien de situatie in Denemarken zou veranderen’.

Denemarken had ongeveer zeven miljoen dosissen van het Janssen-vaccin besteld, meer dan van de andere producenten. De Deense premier noemde het eerder nog een ‘game changer’ voor de vaccinatiecampagne, omdat er maar één shot nodig is.

De vaccins van Johnson & Johnson en AstraZeneca zullen nu waarschijnlijk vrijwillig en gratis beschikbaar worden gemaakt voor personen die dat wensen. Daarover bereikte een meerderheid in het Deense parlement maandagmiddag een overeenkomst.

Of andere landen de Deense vaccins zullen kunnen overnemen, is dus onzeker. Bij het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) klinkt het voorlopig enkel dat dit bekeken wordt en mogelijk op de agenda zal staan van het overleg van de gezondheidsministers van ons land woensdag.