Israël houdt dag van nationale rouw voor slachtoffers ramp op bedevaart
Foto: REUTERS

In Israël is er zondag een dag van nationale rouw naar aanleiding van de paniekopstoot bij een bedevaart. Daarbij vielen 45 doden. Aan alle officiële gebouwen, Israëlische militaire basissen en diplomatieke posten wereldwijd hangen de vlaggen halfstok.

Het incident vond vrijdag plaats bij een bedevaart van duizenden ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. De pelgrims vierden Lag Baomer. Diepgelovige joden verzamelen zich bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt.

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren kwamen er meer dan 650 volle bussen op de pelgrimage af, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5.000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.

Er vielen 45 doden en meer dan 150 mensen raakten gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde een dag van nationale rouw af voor de slachtoffers. ‘Dit is een van de grootste rampen in de geschiedenis van dit land’, aldus Netanyahu.