Vier astronauten van Crew-1, die zes maanden aan boord zaten van het ISS, zijn zondag weer op aarde geland. Ze keerden terug met de Crew Dragon-capsule van SpaceX.

De bemanning, bestaande uit de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en hun Japanse collega Soichi Noguchi, landde ten westen van Florida in zee na een verblijf van 160 dagen in het ISS. Hun terugkeer was nog een dag uitgesteld omwille van het slechte weer. De astronauten, die een reis van 6,5 uur achter zich hadden, maken het volgens de Nasa goed.

Hun missie was de eerste met een ruimtevaartuig dat de Nasa samen met het bedrijf SpaceX heeft ontwikkeld en de landing was de eerste nachtelijke landing op zee voor astronauten sinds 1968.

Het ruimtestation is de laatste tijd druk bevolkt: naast Crew-1 waren sinds begin april de kosmonauten Oleg Novizki en Pjotr Dubrov en de Nasa-astronaut Mark Vande Hei aan boord. Afgelopen weekend kwamen er vier astronauten van Crew-2 bij, de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur, hun Japanse collega Akihiko Hoshide en de Fransman Thomas Pesquet.

Crew-1 was de eerste die regelmatig naar het ISS vloog met de Crew Dragon na een succesvolle bemande testvlucht naar het ISS afgelopen voorjaar. Het was de eerste keer dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een baan om de aarde werden gebracht na een onderbreking van bijna negen jaar, en de allereerste keer dat zij door een particuliere ruimtevaartonderneming werden vervoerd.

De lancering van Crew-3 is momenteel gepland voor oktober.