Daling nieuwe ziekenhuisopnames zet zich gestaag verder
Foto: Jimmy Kets

De daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames wordt steeds duidelijker. Tussen 25 april en 1 mei zijn dagelijks gemiddeld 192,9 coronapatiënten opgenomen. Dat is 18 procent minder dan in de week daarvoor.

Dat blijkt uit de cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano zondagmorgen heeft vrijgegeven. In totaal liggen momenteel 2.593 patiënten (-9 procent) in de Belgische ziekenhuizen. De dalende trend zet zich ook door op de afdelingen intensieve zorg: daar liggen nog 824 (-7 procent) mensen met covid-19.

Ook het aantal besmettingen daalt verder. Tussen 22 en 28 april, de meest recente dag waarvan volledige cijfers beschikbaar zijn, hebben elke dag gemiddeld 3.121 mensen positief getest op covid-19. Dat is een daling van 14 procent tegenover een week eerder.

Er werden dagelijks ongeveer 45.400 tests uitgevoerd, een stijging van 8 procent tegenover de voorgaande periode. De positiviteitsratio blijft intussen voorzichtig verder dalen, nu tot 7,9 procent.

Het aantal overlijdens neemt wel licht toe met gemiddeld 39,6 overlijdens per dag (+1,5 procent).

Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,89, wat betekent dat de epidemie nog steeds aan kracht afneemt. Zolang het getal onder de 1 blijft, betekent dit dat niet elke nieuwe patiënt iemand anders besmet.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.