In Middelkerke zijn zaterdag de terrassen heropend. Dat is een week vroeger dan toegelaten. Burgemeester Jean-Marie Dedecker vond een achterpoortje om terrassen toch een week vroeger dan toegelaten te plaatsen. Op de zeedijk staan meer dan 200 tafels waar mensen take away kunnen nuttigen. Horecazaken mogen mensen niet bedienen aan tafel.

Om het opgelegde terrasverbod te omzeilen schrapte Dedecker tijdelijk de vergunningen van horecaterrassen op de zeedijk, zodat die ruimte opnieuw openbaar domein werd. Zo kon de gemeente op die plaatsen zelf terrastafels en stoelen plaatsen.

Op de zeedijk staan nu een 200-tal tafels met stoelen. Mensen die een hapje of drankje kopen aan raamverkoop kunnen alles nuttigen aan die tafels. Een team van vrijwilligers ontsmet de tafels en stoelen regelmatig en zorgt ervoor dat er geen afval achterblijft.

Rond de middag waren de terrastafels al flink gevuld. Burgemeester Dedecker werd op de zeedijk onthaald onder applaus van een groep enthousiaste terrasgangers. ‘De zon schijnt en mensen genieten ervan op een veilige manier in openlucht. De mensen voelen het aan als een bevrijding. Ik kon een week gewacht hebben maar de symboolwaarde voor de mensen is groot’, aldus Dedecker. De tafels blijven staan tot de officiële opening van de terrassen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wou na het overlegcomité van vorige week niet veel woorden vuilmaken aan de belofte van Dedecker. De terrassen per se een week eerder willen openen dan de datum die samen met de experts werd vastgelegd op 8 mei, noemde de premier geen goed idee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in