Ongeveer 2.000 feestvierders zijn zaterdag afgezakt naar het Ter Kamerenbos in Brussel voor La Boum 2. Nadat de politie traangas en waterkanonnen had ingezet, bleven kleine groepjes nog enige tijd terugkeren en brandjes stichten. Rond 21 uur was de rust in de buurt grotendeels weergekeerd. Uiteindelijk werden er 132 mensen opgepakt.

Na de rellen bij de eerste editie van ‘La Boum’ een maand eerder, was de politie massaal opgedaagd in het Ter Kamerenbos. Van de personen die werden opgepakt, ging het in 127 gevallen om een administratieve aanhoudingen. Vijf anderen zijn gerechtelijk aangehouden voor gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Zij blijven nog in de cel. In de onrust vielen er dit keer 15 gewonden bij de actievoerders, en 13 bij de agenten.

Ondanks de oproep vrijdag van premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om niet af te zakken naar het illegale evenement, was het zaterdag al opnieuw bijzonder druk in het Ter Kamerenbos vanaf 15 uur. De politie was massaal aanwezig, maar bewaakte aanvankelijk vooral de toegangswegen om zo veel mogelijk feestvierders te stoppen.

Grimmige sfeer

Rond 16 uur, toen er zich een grote groep verzamelde op het plein, probeerde de politie de aanwezigen op andere gedachten te brengen, zonder al te veel succes. Er ontploften voetzoekers en er werden rookbommetjes afgestoken. Even later reden enkele politiecombi’s het plein op en die werden terstond met stokken bekogeld. Er braken ook een paar kleine vechtpartijen uit. Verschillende politieagenten die met eieren bekogeld werden en klappen kregen, reageerden met pepperspray.

Een drone maande iedereen aan een masker over neus en mond te dragen en de geldende bubbels te respecteren, maar dat werd massaal genegeerd. De vraag om de activiteit te beëindigen en het park te verlaten maakte niet veel indruk. Echt ingrijpen deed de politie op dat moment nog niet, maar het was duidelijk dat de spanning verder toenam en er werden enkele mensen gearresteerd na vechtpartijtjes tussen verschillende groepen. Veel mensen met kleine kinderen namen op dat moment het zekere voor het onzekere en verlieten het park.

Waterkanonnen en ambulance

Uiteindelijk kwamen meerdere waterkanonnen het terrein opgereden. Rond 17.25 uur kondigde de politie, onder meer via Twitter, aan dat ze zou overgaan tot de ontruiming van de plaats wegens het ‘niet naleven van de sanitaire maatregelen’. Daarna volgden de eerste charges van agenten in wapenuitrusting en werden er traangas en waterkanonnen ingezet. Volgens sommige berichten zou daarbij een deelnemer aangereden zijn door een waterkanon. De politie meldt echter dat hij door een waterstraal van een waterkanon getroffen werd. De man verloor daarbij naar verluidt korte tijd het bewustzijn. Nog enkele andere aanwezigen die gewond raakten, werden met de ambulance weggebracht.

Door de acties van de politie was het grote grasveld rond 18 uur grotendeels ontruimd en een groot deel van de aanwezigen had het Ter Kamerenbos verlaten. Her en der hadden kleine groepjes zich verspreid. Zij wierpen geïmproviseerde barricades op met boomtakken. Zodra de politieaanwezigheid verminderde, begon het plein echter meteen weer vol te lopen. Ook in de omliggende straten verzamelden zich nog kleine groepjes en kwam het rond 19 uur opnieuw tot vechtpartijen en een kat-en-muisspel met de politie. Tot 20 uur werden verschillende van die barricades met boomtakken in brand gestoken.

Rond 20.30 uur leek het kat-en-muisspel afgelopen, verlieten bijna alle aanwezigen het Ter Kamerenbos en stapten ook de meeste politiemensen opnieuw in hun voertuigen. De uren daarna kwam het in de omliggende straten wel nog een paar keren tot een confrontatie tussen politie en relschoppers.

Zelfgemaakt explosief

Via Twitter deelde de politie van Brussel in de loop van de dag mee wat er zoal al in beslag genomen is: het gaat onder meer om messen en vuurwerk. Er werd ook een zelfgemaakt explosief in beslag genomen. Later op de avond wist de politie nog mee te delen dat er in totaal 60 mensen opgepakt werden in en rond het Ter Kamerenbos .

De organisatoren van ‘La Boum 2’ hadden nochtans een oproep verspreid om het vreedzaam te houden nadat de voorbije dagen de nervositeit flink gestegen was. De organisatoren van het uit de hand gelopen evenement van vorige maand nemen volledig afstand van de bijeenkomst vandaag. Facebook verwijderde de evenementpagina na een verzoek van de veiligheidsdiensten.

132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Foto: REUTERS
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Foto: REUTERS
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Foto: REUTERS
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
De vraag om afstand te houden wordt niet gerespecteerd. Foto: rr
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Een ‘burgercordon’ scandeert ‘les parents pour protéger les jeunes’ tegenover de politie. Foto: rr
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Stewards proberen mensen die voetzoekers afsteken op andere gedachten te brengen. Foto: rr
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Ter Kamerenbos, net voor 15 uur. Foto: rr
132 onruststokers opgepakt bij La Boum, 5 blijven in de cel
Ter Kamerenbos, net voor 15 uur. Foto: rr

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig