Het afgesprongen loonoverleg is het belangrijkste onderwerp tijdens de traditionele toespraken op de dag van de arbeid. PVDA-voorzitter Peter Mertens vraagt de loonnorm niet meer bindend te maken, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil het hele overlegmodel op de schop. Conner Rousseau van Vooruit herhaalde dat er voor hem geen sprake kan zijn van dividenden uitbetalen als de werknemers geen hoger loon krijgen.

‘Nu de onderhandelingen zijn afgesprongen, wil de regering zélf een maximale loonnorm van 0,4 procent bruto opleggen. Dat is onaanvaardbaar’, vindt Mertens. Hij sneert naar Conner Rousseau van Vooruit, die ‘had de mensen nochtans “een deftige loonsverhoging” beloofd. Wel, 0,4 procent, dat komt zelfs niet in de buurt van een deftige loonsverhoging.’

Rousseau herhaalde vrijdag al in zijn 1 mei toespraak dat er meer dan 0,4 procent loonsverhoging mogelijk moet zijn. ‘Als je mee de handen uit de mouwen steekt en bijdraagt aan succes, dan moet je daar altijd een beloning voor krijgen. Daar mag niets voor in de weg staan. Zelfs geen wet uit het verleden’, aldus Rousseau. Desnoods zou zijn partij een plafond invoeren voor dividenden.

Dat laatste noemde Mertens in zijn toespraak van zaterdag ‘een goede zaak’. Tegelijk waarschuwt hij dat een beperking van de dividenden niet het doel op zich is. ‘Dividenden plafonneren mag niet dienen om de lonen te plafonneren. De belangrijkste kwestie is het mogelijk maken van echte opslag. Daarvoor is een heel eenvoudige oplossing: maak de loononderhandelingen vrij. Zorg dat de loonnorm niet langer bindend is, maar dat de loonnorm indicatief wordt.’

Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ging in zijn 1 mei-toespraak nog wat verder in zijn kritiek op het loonoverleg. Het centraal loonoverleg moet volgens hem op de schop. De verschillen tussen de sectoren zijn immers te groot en bovendien wordt fundamenteel anders naar dat overleg gekeken in Vlaanderen en Wallonië, luidt het.

De kern van het probleem schuilt volgens de partij in de hoge belastingdruk. Ze stelt daarom voor de belastingvrije som op te trekken. Om de maatregel te betalen, plaatst de partij daar verminderde uitgaven in de transfers, migratie en het politiek systeem tegenover.

Corona en choco

Ook de coronacrisis kwam uiteraard in alle speeches aan bod. Zo verwees Mertens naar een incident bij de Brugse vuilnisophalers. Die kregen als attentie een pot choco van hun werkgever. ‘De mensen vragen geen choco. De mensen vragen respect.’

Van Grieken haalde dan weer uit naar de lockdownmaatregelen, waar volgens hem geen lijn in te trekken valt. ‘Vrijheid is geen gunst die deze paars-groene regering kan uitdelen, maar een basisrecht van elke Vlaming. En die vrijheid, die eisen we vandaag terug.’ Hij sneerde daarbij ook naar de experts die ‘niet-bewezen maatregelen’ zouden doorvoeren.

Rousseau had het vrijdag in die context vooral over investeringen. ‘Als deze crisis iets heeft aangetoond, dan is het wel dat we op onze gezondheidszorg nooit meer mogen besparen. Om de simpele reden dat besparen nog nooit een leven heeft gered’, luidde het. Bijkomende middelen voor het onderwijs moeten scholen helpen de leerachterstand van heel wat kinderen zo snel mogelijk weer op te halen.

Bijeenkomsten

In tegenstelling tot vorig jaar gaan de 1 mei-evenementen dit jaar niet louter online door. Zowel PVDA, Vlaams Belang als Vooruit trekken naar verschillende plaatsen met hun boodschap.

Op het Brouckèreplein in Brussel zijn zaterdag ook tientallen mensen bijeen naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Militanten van vooral de socialistische vakbond en leden van een hele resem sociale, culturele en politieke verenigingen komen op straat met een duidelijke boodschap: de pandemie en de maatregelen die de regering heeft getroffen om die pandemie te bestrijden, hebben vooral de zwakkeren in de maatschappij getroffen.

Bekijk hieronder de 1 mei-toespraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig