Budget voor bouw van grensmuur Trump definitief geschrapt
Foto: AP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft alle bouwprojecten voor de zuidelijke grensmuur van oud-president Donald Trump geschrapt. Dat meldt het Pentagon vrijdag. De bouw van de zeer omstreden muur, bedoeld om immigranten buiten te houden, werd bekostigd met defensiegeld.

De huidige president Joe Biden kondigde in januari al aan dat hij een einde zou maken aan de bouw van de grensmuur. ‘In navolging van verklaringen van de president, zal het ministerie van Defensie alle bouwprojecten voor een grensmuur beëindigen die zijn betaald met geld dat oorspronkelijk was bedoeld voor andere militaire missies’, zei een woordvoerder van het Pentagon vrijdag. ‘De actie van vandaag laat de toewijding van deze regering zien om ons land te verdedigen en onze militairen en hun families te steunen’.

Trump lanceerde zijn presidentscampagne in 2015 met de belofte om een muur te bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens en Mexico ervoor te laten betalen. Mexico weigerde dat en ook van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in 2018 de meerderheid behaalden, kreeg Trump geen cent voor zijn muur. Uiteindelijk omzeilde Trump het parlement en nam hij het omstreden besluit om de muur met Pentagon-geld te betalen, waarmee hij het ministerie van Defensie dwong om miljarden dollars vrij te maken voor het project. Hij deed dat door de situatie bij de grens tot ‘noodsituatie’ uit te roepen, waardoor hij de middelen bij Defensie kon losweken.

Na 100 dagen Biden vertelt onze Amerikakenner Ine Roox in onderstaande video waarom migratie momenteel zijn zwakste punt is.