Russische sancties tegen acht Europese politici
David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, is één van de getroffen politici. Foto: AP

Rusland legt acht Europese functionarissen, onder wie politici van de Europese Unie, een inreisverbod op als vergelding voor Europese sancties tegen vier Russen in maart. Het gaat onder andere om vicevoorzitter Vera Jourová (Justitie) van de Europese Commissie en David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement.

De EU trof in maart sancties tegen twee Russen die betrokken zouden zijn bij de vervolging van holebi’s in de Russische regio Tsjetsjenië. Ook werden toen vier Russen uit de entourage van president Vladimir Poetin op de sanctielijst gezet wegens het vervolgen van oppositieleider Aleksej Navalny en het neerslaan van protesten. Het ging om de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten Onderzoekscomité, dat direct onder de president staat en grote strafzaken onderzoekt.

Moskou zei destijds met ‘niet noodzakelijk symmetrische’ tegenmaatregelen te komen. Het buitenlandministerie stelt nu dat de Europese Unie ‘haar beleid van eenzijdige, onrechtmatige beperkende maatregelen tegen Russische burgers en organisaties voortzet’.

David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, is naar eigen zeggen niet onder de indruk van het reisverbod dat Rusland tegen hem en zeven andere EU-politici heeft afgevaardigd. ‘Blijkbaar ben ik niet welkom in het Kremlin? Ik had het een beetje verwacht’, klinkt het op Twitter.

De sociaaldemocraat voegde eraan toe dat ‘geen enkele sanctie of intimidatie het Europees Parlement of mijzelf zullen beletten de mensenrechten, vrijheid en democratie te verdedigen’.

Op de Russische sanctielijst staan naast Jourová en Sassoli nog zes ambtenaren uit landen als Frankrijk, Duitsland, Zweden, Estland en Letland. Onder hen de Berlijnse openbaar aanklager Jörg Raupach en de Zweedse Åsa Scot, die vorig jaar mede vaststelden dat Navalny is vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

‘Onaanvaardbaar’

Samen met Europees president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verstuurde Sassoli ook een persverklaring waarin de sancties worden veroordeeld. ‘Deze actie is onaanvaardbaar, enige juridische rechtvaardiging ontbreekt en is volkomen ongegrond. Het richt zich rechtstreeks op de Europese Unie, niet alleen op de betrokken personen.’

‘Dit besluit is het laatste, opvallende voorbeeld van hoe de Russische Federatie de confrontatie met de EU heeft gekozen, in plaats van ermee in te stemmen onze bilaterale betrekkingen te proberen herstellen. De EU behoudt zich het recht voor om naar aanleiding van het besluit van de Russische autoriteiten passende maatregelen te nemen.’

Liberaal Europarlementslid Guy Verhofstadt roept op Twitter de EU op om ‘verder te gaan dan symbolische sancties en de oligarchen rond Poetin harder te treffen’. Nog volgens Verhofstadt verkeren Sassoli en Jourová wel in goed gezelschap: onze voormalige premier staat ook al een aantal jaar op de Russische zwarte lijst.