Palestijnen stellen verkiezingen uit omdat Oost-Jeruzalem niet mee kan stemmen
Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit Foto: AP

De Palestijnse verkiezingen worden uitgesteld. Dat heeft Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, donderdagavond aangekondigd. Hij is het er niet mee eens dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet mee kunnen stemmen.

Abbas maakte het nieuws bekend na een vergadering met vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse groepen in Ramallah. Voor die plaatsvond zei Abbas al dat hij de stembusgang alleen wil laten doorgaan als Palestijnen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem ook mee kunnen stemmen. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hun toekomstige hoofdstad, maar Israël ziet heel Jeruzalem als zijn onverdeelde hoofdstad.

Het radicaalislamitische Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, had eerder al gezegd dat het Israël verantwoordelijk zou houden als de verkiezingen worden geannuleerd. De beweging gaat niet akkoord met een uitstel of annulering van de verkiezingen, maar tegelijkertijd kunnen ze niet doorgaan zonder de Palestijnen in Oost-Jeruzalem erbij te betrekken, luidt het.

Eerste verkiezingen in 15 jaar

De Palestijnen maakten eerder dit jaar hun plannen bekend voor parlementsverkiezingen op 22 mei en presidentsverkiezingen op 31 juli, na een akkoord daarover tussen de rivaliserende organisaties Fatah (van Abbas) en Hamas. De laatste parlementsverkiezingen in 2006 hadden geleid tot een conflict tussen Fatah, dat nu de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en Hamas, dat de Gazastrook controleert. Het zouden dus de eerste Palestijnse verkiezingen in vijftien jaar zijn geweest.

In 2006 konden Palestijnen uit Oost-Jeruzalem overigens wel meestemmen. Het gebied wordt noch door Fatah noch door Hamas gecontroleerd, omdat het al meer dan vijftig jaar geleden door Israël werd geannexeerd.