camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het Steen

Antwerpen schrikt van ‘zelf­haat in stenen’

De renovatie van Het Steen valt niet in goede aarde bij de Antwerpse bevolking. Die steekt op sociale media haar ont­goocheling niet onder stoelen of banken.

donderdag 29 april 2021 om 3.25 uur

De werf aan Het Steen. Jeroen Olyslaegers: ‘Alleen een contraire fooraap kan dit mooi vinden.’ Dirk Kerstens

En toen gingen de werfzeilen voor Het Steen weg en … oorverdovende stilte. Gevolgd door luide en afwijzende commentaren. Schrijver ­Jeroen Olyslaegers schreef op Facebook een vernietigende opwelling bij een werffoto. ‘Alleen een contraire fooraap kan dit mooi ­vinden’, schreef hij. Wat hij zag was ‘functionaliteit op de rand van het pathologische’. Afgerond: ‘zelfhaat in stenen’.

Hier en daar werd Olyslaegers erop gewezen dat hij toch ook ­liever niet had dat zijn boeken al gerecenseerd werden voor ze af ­waren. Het Steen is inderdaad een werf, er wordt nog aan gewerkt.

Maar overwegend regende het afwijzende reacties. Gaande van esthetische afwijzingen als ‘verschrikkelijk’ en ‘mijn hart bloedt’ tot onbegrip: ‘Hoe is dit kunnen ­gebeuren?’ De stad Antwerpen wordt zowel kneuterigheid verweten (het mocht niet veel kosten) als ondoordachte ambitie (waarom in godsnaam een cruiseterminal).

‘Zelfs al zijn de reacties afwijzend, de grote betrokkenheid is zeer waardevol’ Philippe Viérin  Architect

De discussie volgt amper twee maanden na het Gravensteen­debat (DS 16 februari). Niet toevallig gaat het telkens om monumenten die aan de oudste fundamenten van de stadsgeschiedenis raken. Andermaal wordt duidelijk hoe betrokken inwoners zijn bij de iconen uit hun verleden.

Meer toeristen

Uit de reacties op de sociale media blijkt dat er twee belangrijke ­kwesties spelen. Vooreerst is er de politieke beslissing om uitgerekend op die beladen plek een cruiseterminal in te richten. ­Antwerpen wil meer toeristen naar zijn historische plaatsen brengen, en wil hen in de beste omstandigheden ontvangen. Net op het ­moment dat ­Venetië de giga­schepen weert, haalt Antwerpen ze ­binnen.

In het verlengde daarvan ligt een bouwopdracht: hoe zal een ­architect gestalte geven aan die toeristische ontvangstruimte? Dat is gebeurd met een Open Oproep, onder toezicht van de Vlaams Bouwmeester. De opdracht ging naar Noa Architecten.

Veel commentatoren keuren de ingreep af. Ze vinden dat er ‘een lompe kubus’ of ‘een bunker’ aan Het Steen is geplakt. Het gebouw is een amalgaam met veel tijdslagen, met toevoegingen in de 11de, 16de en 19de eeuw. De achterbouw van de jaren 50 is verwijderd en op ­dezelfde oppervlakte is een nieuw stuk toegevoegd.

Bij de bekendmaking van de plannen in 2016 zei Noa Architecten in zijn ontwerp te putten uit de vormtaal van een burcht, met een toren, een modern equivalent van kantelen en verdedigingsgaten.

In een reactie wijst architect Philippe Viérin erop dat het ­gebouw pas dit najaar opgeleverd wordt en dat de hoogteverschillen in het ontwerp nog niet waarneembaar zijn. ‘Dat er zoveel emotie is, is begrijpelijk’, zegt hij. ‘Zelfs al zijn de reacties afwijzend, dan nog is de grote betrokkenheid zeer waardevol.’

Aanvulling (29 april): de cruiseschepen die aan de terminal van Het Steen in Antwerpen zullen aanmeren, behoren tot de groep van de kleinere cruiseschepen (500 tot 1.500 passagiers), niet om de gigaschepen die onder meer Venetië aandoen.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen