HANDLEIDING   PODCASTS

Podcasts: een beginnersgids voor luisteraars

‘Podcasts? Niet mijn ding.’ Hoe vaak hoor je mensen hetzelfde zeggen over films? Zelden. Nochtans kennen podcasts een bijna even grote veelheid aan genres en vertelstijlen. We gidsen je door het landschap.

Max De Moor

vrijdag 30 april 2021

Wat is een podcast?

De jaarlijkse Digimeter is duidelijk: 13 procent van de Vlamingen heeft nog nooit van de term podcasts gehoord. Vooruit dan maar. Het woord podcast is een samentrekking van ipod en het Engelse broadcast. Kort samengevat zijn podcasts dus audioprogramma’s die je mobiel beluistert.

Is het dan radio op de smartphone? Niet helemaal. Waar radio een constante stroom aan muziek, babbels en nieuws brengt, vormen podcasts een veel afgelijnder geheel. Dat belet niet dat je sommige radioprogramma’s na de uitzending terugvindt als podcast, zoals het interviewprogramma Touché op Radio 1. Omdat je met meer concentratie luistert dan naar de radio, leent het medium zich goed tot fijne gesprekken of straffe verhalen. Een sterke podcast fleurt doordeweekse bezigheden als pendelen, sporten of het huishouden op. Maar wie even niet oplet, raakt al snel de draad kwijt. Anders dan de radio, laat een podcast zich niet naar de achtergrond verdringen.

Waar kan ik naar podcasts luisteren?

In de app DS Podcast vind je behalve de podcasts van De Standaard ook al het moois dat elders in de wereld gemaakt wordt. De redactie geeft elke week nieuwe tips. Je kan ook naar podcasts luisteren via Spotify en Apple Podcasts of via gespecialiseerde podcastapps.


 
  • DS Podcast
  • Download de app DS Podcast

    Beluister de beste podcasts van én volgens De Standaard.

 

 

Waar luister ik dan naar?

De Standaard Podcasts

Ontdek de podcasts van De Standaard.

DS Vandaag
De Standaard spit elke dag een nieuwsverhaal uit.

Buitenbaan
Journalist Marjan Justaert praat met gewone mensen met een buitengewoon leven.

Het complot tegen de waarheid
Complottheorieën zijn grappig. Tot ze binnendringen in elke laag van de samenleving.

Bits & Atomen
Dominique Deckmyn, Ilse Himschoot en Pieter Van Dooren brengen je wekelijks op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en in die van de wetenschap.

Column Wouter Deprez
Wouter Deprez verkent de veelheid aan vormen waarin taal zich aandient.

Column Nele Van den Broeck
Muzikante Nele Van den Broeck brengt spitse reflecties op haar leven aan de hand van een nummer.

Column An Olaerts
An Olaerts geeft haar mening over liefde, seks en andere dingen des levens.

Nieuwspodcasts

Wie iets wil bijleren, kan gemakkelijk terecht bij nieuwspodcasts. Naar het voorbeeld van The Daily van The New York Times hebben verschillende kranten ondertussen een eigen dagelijkse podcast. In een half uurtje word je bijgepraat en ondergedompeld in een complex onderwerp.

Enkele titels:
DS Vandaag
NRC Vandaag
The Daily (The New York Times)
Economist Radio

Sommige podcasts bespreken dan weer de actualiteit binnen een bepaald thema. Bits & Atomen van De Standaard werpt een ontspannende blik op de wereld van wetenschap en technologie. Nerdland met onder anderen Lieven Scheire doet hetzelfde, maar dan maandelijks. In Een podcast over de media laten de Nederlanders Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth hun licht schijnen op de mediawereld. Het Nederlandse De Machine is dan weer een tweewekelijkse podcast over de muziekindustrie.

Verhalende podcasts

Sterke verhalenvertellers weten hoe ze de luisteraar vanaf de eerste minuut bij het nekvel moeten grijpen. Soms in één aflevering, soms in een spannend vervolgverhaal dat je een seizoen lang kluistert aan je hoofdtelefoon. Cliffhangers inbegrepen.

This American Life
Een instituut. Knap gemonteerde menselijke verhalen die telkens iets diepers vertellen over onze psyche of samenleving.

Heavyweight
Jonathan Goldstein tracht in elke aflevering een probleem van een luisteraar op te lossen, telkens met verrassende uitkomsten.

Bob
Een Vlaamse klassieker. De 84-jarige Elisa heeft plots de mond vol van haar oude jeugdliefde Bob. Is het waarheid of een verzinsel?

De Deventer mediazaak
Een mix tussen true crime en mediakritiek. Hoe kon een moordzaak ontaarden in een mediazaak?

Drie Dagen
Bekroonde podcast van Radio 1 over Elvire en haar euthanasieaanvraag. In drie bewogen dagen vertelt ze haar levensverhaal.

Gesprekken

Een goede host en een interessante gast. Meer is er soms niet nodig voor podcastmagie. Zo zit je plots op de eerste rij bij de knapste koppen van onze tijd, of praten bekende mensen verrassend vrijuit. Dat de gastheren of -vrouwen na verloop van tijd aanvoelen als vrienden, is een aardige bonus.

Goede gesprekken
Lex Bohlmeijer spreekt voor het Nederlandse De Correspondent met bekende en minder bekende mensen. Eén constante: ze hebben iets te vertellen.

Zwijgen is geen optie
Ook hier geldt: ‘een goed gesprek met een interessante mens’. De pianomuziek is nogal kleverig, maar de gastenlijst is indrukwekkend.

Sway
Kara Swisher is een van de invloedrijkste tech-journalisten. Voor The New York Times spreekt ze met de mensen die onze wereld vormgeven.

Fresh Air
Terry Gross is een van de meest gerespecteerde interviewers in de VS. Ontdek zelf maar waarom.

Home Cooking
Samin Nosrat en Hrishikesh Hirway bedachten dat de lockdown een prima tijd is om te leren koken met wat er in de voorraadkast ligt. Heerlijk gekeuvel over eten, mét recepten. Die linken ze achteraf ook op hun website