Luciano D’Onofrio vrij zonder verdenking
Luciano D’Onofrio. Foto: Kioni Papadopoulos

Luciano D’Onofrio, de sportief directeur van Royal Antwerp FC, is woensdag in Luik opgepakt in een onderzoek naar voorkennis en witwassen. Hij werd niet in verdenking gesteld.

François Fornieri, de voormalige topman van biotechbedrijf Mithra, werd woensdagochtend in Luik opgepakt samen met zijn vrienden Luciano D’Onofrio, de huidig sportief directeur van FC Antwerp, en Samuel Di Giovanni, de topman van de bewakingsfirma Protection Unit. De arrestatie gebeurde door de federale gerechtelijke politie van Luik, met steun van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC). Het onderzoek kwam er nadat verschillende banken bij het Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) melding hadden gedaan van mogelijk verdachte financiële transacties. De drie werden verdacht van witwassen en handel met voorkennis.

Maar woensdagavond kwam D’Onofrio vrij zonder dat hij door de onderzoeksrechter in verdenking was gesteld. Fornieri en Di Giovanni werden wél in verdenking gesteld, wegens handel met voorkennis. Ze kwamen vrij zonder voorwaarden. Dat bevestigt het Luikse parket.

Het dossier heeft betrekking op mogelijk dubieuze aankopen van aandelen-Mithra in verschillende periodes. D’Onofrio zou in 2015 500.000 euro in Mithra geïnvesteerd hebben, net voor het bedrijf aankondigde dat het naar de beurs ging. Het gerecht heeft vragenbij de weg die dat geld heeft afgelegd. Maar blijkbaar heeft de uitleg die D’Onofrio en Fornieri daarvoor gaven de onderzoeksrechter kunnen overtuigen.

Di Giovanni zou dan weer in 2018 Mithra-aandelen gekocht hebben de dag voor het bedrijf een officiële mededeling de wereld instuurde die de aandelenkoers fors deed stijgen. Volgens het weekblad Le Vif gaat het bij hem over een bedrag van 800.000 euro. Dat zou betekenen dat Di Giovanni van zijn vriend Fornieri voorkennis had gekregen en dat is strafbaar. Bovendien volgde die 800.000 euro een bizar parcours. Fornieri zou die som eerst geïnvesteerd hebben in de bewakingsfirma van Di Giovanni. En die laatste kocht kort daarop voor 800.000 euro aandelen in Mithra. Het lijkt een vreemde constructie en de speurders willen weten wat daar achter zit.

Philippe Culot, de advocaat van Fornieri, benadrukt tegenover De Standaard dat het onderzoek al loopt sinds de herfst van 2019. Zijn cliënt ontkent formeel dat er iets onwettigs is gebeurd.

Nethys

Rond François Fornieri, ooit de ‘Marc Coucke van Wallonië’, is al maanden veel te doen. In januari werd hij al eens aangehouden en zat hij een paar dagen in voorhechtenis. Alles draaide toen om een miljoenenconstructie die de voormalige bestuurders hadden opgezet bij de intercommunale Nethys, toen Fornieri er voorzitter van het remuneratiecomité was. Nadat het schandaal rond Nethys en Publifin was losgebarsten in 2017, legde de Waalse overheid een loonplafond op aan de bestuurders van Nethys. Maar de toplui van de intercommunale bedachten een compensatiesysteem om dat plafond te omzeilen en veel meer geld te kunnen opstrijken. Ook Pol Heyse, voormalig financieel directeur van Nethys, en Bénédicte Bayer, ook een van de gewezen toplui, werden toen aangehouden, net zoals Stéphane Moreau, de gewezen ceo.

Fornieri werd in januari ook al aangehouden in de zaak Nethys. In dat dossier wordt hij verdacht van verduistering, gepleegd door een persoon in een openbaar ambt, en van misbruik van vennootschapsgoederen. De Luikse zakenman is de voormalige voorzitter van het vergoedingscomité van de Luikse intercommunale Nethys. Hij zou daar een constructie hebben opgezet om het loonplafond die de Waalse regering had opgelegd te omzeilen. Op die manier konden de bestuurders van Nethys, waaronder Stephane Moreau, langs de kassa passeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in