3 hoofdzonden bij jobinterviews

Niemand is perfect, en de recruiter die jouw jobinterview afneemt dus ook niet. Wat zijn hun grootste zonden? Gebrek aan voorbereiding, zo blijkt.

HR-adviseur Wim Thielemans deed online een rondvraag bij 275 respondenten naar de grootste zonden die recruiters of managers al eens begaan tijdens jobinterviews. Ongeveer de helft ziet ‘cv pas lezen tijdens interview’ als de belangrijkste misstap. Op nummer twee eindigde ‘te snel oordelen over een bepaalde kandidaat’ (met 26 procent). Zonde nummer drie was om tijdens het interview ‘geen meetbare criteria te hanteren’ (19 procent).

PRESELECTIE

Zelf is Thielemans verrast dat zoveel interviewers al eens in gesprek gaan zonder het betreffende cv te hebben gelezen. “Daar schrikken ook kandidaten van, omdat ze er vanuit gaan dat hun cv hen juist op gesprek deed komen. De taak van preselectie ligt soms echter bij iemand anders en dat verklaart dit hoge cijfer.”

  • Extra:

GEEN MEETBARE CRITERIA

Voor hem is ‘geen meetbare criteria hanteren’ een grotere zonde. “Als je je laat leiden door je intuïtief gevoel over de kandidaat, dan spelen onbewust zaken mee die geen voorspelling zijn van de geschiktheid voor de job. Maar eerder over hoe aardig je de kandidaat vindt.”

Lees ook:

Bron: