Deze smartphone legt een miljard kleuren vast
Foto: OPPO

Waarom ontbreekt er zoveel detail en gevoel in de foto’s die je vorige week tijdens een uitstap maakte? En waarom zien die zelfgebakken cupcakes er toch niet zo smakelijk uit op een kiekje? Het antwoord heeft te maken met de beperkingen van de meeste smartphones. Ze leggen (én tonen) maar een deel van de zichtbare kleuren vast. Smartphonebouwer OPPO pakt dat probleem nu aan met een nieuw toestel boordevol revolutionaire technologie. De Find X3 Pro filmt en fotografeert met camera’s die uit Hollywood lijken ontsnapt te zijn. En het scherm? Dat blijft natuurlijk niet achter. Je legt niet enkel meer kleuren vast, je ziet er ook meer dan ooit tevoren.

Baanbrekend

Je bent er misschien niet bewust mee bezig, maar wanneer je rond je kijkt, zie je waanzinnig veel kleuren. Op je smartphonescherm? Daar verschijnen er heel wat minder op. De uitzondering is de OPPO Find X3 Pro-smartphone, uitgerust met een innovatieve display die bijna een miljard kleuren toont. Beelden tonen dus écht levensecht. Helemaal baanbrekend is dat de Find X3 Pro ook bij het fotograferen en filmen al die kleuren vastlegt. Daarvoor zorgen de gespecialiseerde camera’s op de achterkant van dit vlaggenschip. Elke nuance en stukje kleurdetail worden vereeuwigd.

Deze smartphone legt een miljard kleuren vast
Foto: Yannick De Pauw / OPPO

Een miljard kleuren

Daarmee beschikt dit toptoestel van OPPO over mogelijkheden die je voorheen enkel in filmstudio’s in Hollywood zou tegenkomen. En toch past het gewoon nog in je broekzak of handtas. Maar wat is er juist anders aan dit toestel? Het sleutelbegrip is ’10-bit’. Een term waar veel technologische uitleg aan te pas kan komen, maar de essentie is dat 10-bit foto’s en video’s veel meer gegevens over kleur bevatten dan bij de gangbare 8-bit technologie. Of nog eenvoudiger: ze bevatten (en tonen dus) meer kleuren en tinten. 64 keer meer, om precies te zijn. Dat lijkt gewoon een cijfer, maar het staat wél voor beelden die veel realistischer en natuurlijker ogen.

Een groot voordeel van beelden met circa een miljard kleuren is dat overgangen van licht naar donker of van de ene kleur naar de andere heel geleidelijk verlopen. Zonder strepen of kleurbanden die een foto meteen flets en ‘digitaal’ doen aanvoelen. Denk aan een foto van een zonsondergang, waar de hemel ongelooflijk veel kleuren bevat. Met de meeste smartphones (en zelfs fotocamera’s) is het bijzonder moeilijk om die kleurenpracht correct vast te leggen.

Deze smartphone legt een miljard kleuren vast
Foto: OPPO

Lastige opdracht

Het is niet enkel lastig voor de camera omdat er zoveel kleurnuances zijn, maar ook omdat de verschillen qua lichtintensiteit zo groot zijn. Aan de hemel zie je al donkere wolken, maar dat stukje zon aan de horizon is nog fel wit. Daartussen zitten miljoenen tinten. Even uitdagend kan een foto van je vrienden zijn, met in de achtergrond de lichtjes van een grootstad. Je eindigt dan snel met min of meer geslaagde portretten en een achtergrond waar alle detail uit verdwenen is. Er is gewoon te veel kleurinformatie voor een typische smartphonecamera.

De wereld zoals het is

De OPPO Find X3 Pro kan uitdagende scènes zoals deze echter wel aan. Waarom? Omdat de ontwerpers van het toestel gezorgd hebben dat deze smartphone doorheen de hele keten perfect met kleur omgaat. De camera’s registreren veel meer kleuren, het scherm kan die kleurpracht tonen én je kunt de kleurrijke beelden elders gebruiken. In een foto- of videobewerkingsapp bijvoorbeeld, zelfs op professioneel niveau. Of om afdrukken te maken die van het papier springen. De foto’s en filmpjes die je met de Find X3 Pro maakt, tonen bovendien verbluffend op een recente 4K-tv – net omdat het OPPO-topmodel echt de wereld vastlegt zoals jij het ziet.

De OPPO Find X3 Pro is zonder twijfel een baanbrekende smartphone. Ontdek er meer over (en over de andere Find X3-modellen) bij dit overzicht »

Deze smartphone legt een miljard kleuren vast
Foto: OPPO