Amerikaans president Joe Biden wil belastingverhoging voor superrijken
Foto: AFP

De Amerikaanse president Joe Biden wil de belastingen op inkomen uit kapitaal verhogen voor de 0,3 procent rijkste Amerikanen. De maatregel kadert in een fiscale hervorming die ertoe moet leiden dat ‘werk wordt beloond, en niet alleen rijkdom’, verklaarde economisch adviseur Brian Deese.

De belastinghervorming viseert volgens Deese alleen belastingplichtigen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen. Het zou gaan om 0,3 procent van de belastingbetalers, of zo’n 500.000 gezinnen. ‘Voor 997 gezinnen op de 1.000 heeft de verandering geen enkele impact’, verzekerde de adviseur.

Volgens Amerikaanse media zou het belastingtarief zo goed als verdubbelen, van 20 tot 39,6 procent. De hervorming moet geld opbrengen voor het ‘American Families Plan’, een investeringsprogramma gericht op kinderen, gezinnen en volksgezondheid dat Biden woensdagavond zal presenteren tijdens zijn eerste toespraak in het Congres.

Waarnemers verwachten dat in het parlement een harde strijd over de fiscale hervormingen zal losbarsten, en dat een zege voor Biden allesbehalve een evidentie is.