camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Let’s Go Urban

Antwerps college zet samenwerking met Let’s Go Urban stop

Vanmiddag kwam het Antwerpse college uitzonderlijk samen om de samenwerking met Let’s Go Urban (LGU) te bekijken. Die wordt nu stopgezet. Meteen gaat LGU dan ook failliet.

maandag 26 april 2021 om 16.55 uur

Sihame El Kaouakibi zit voorlopig nog thuis met ziekteverlof. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement boog zich vanmiddag over de vraag of een lid zes maanden met ziekteverlof thuis kan blijven (volledig betaald) terwijl er vermoedens bestaan dat ze aan het werk kan. belga

Tot afgelopen vrijdag kreeg Let’s Go Urban, het stadsproject van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open VLD), de kans om te reageren op de ingebrekestelling, de week voordien, door de stad Antwerpen. In een brief aan het college – uitgelekt via de VRT – schrijft voorlopig bewindvoerster Annemie Moens dat ze slechts weinig kan toevoegen aan de diverse aantijgingen. Tegelijk vraagt ze om meer geld vermits de kas van LGU leeg is. Als blijk van vertrouwen dient ze de jaarrekening van 2019 in (die nog niet was goedgekeurd) en een budget voor dit jaar.

• Hoe De Wever El Kaouakibi in alle discretie 1,2 miljoen euro toestak

Het stadsbestuur heeft echter besloten om de samenwerking met LGU stop te zetten. Er is geen basis van vertrouwen meer. Het stopzetten impliceert een faillissement voor de vzw. Eerder raakte bekend dat de kas eind april onherroepelijk leeg is. Het is zelfs de vraag of er geld is om het sociaal passief te betalen.

Strategisch moment

De beslissing komt op een strategisch moment. Vanavond moet het bestuur, tenminste dat deel dat tijdens de vorige legislatuur alle LGU-dossiers goedkeurde (N-VA en Open VLD), spitsroeden lopen. Voor het eerst kan de gemeenteraad vragen stellen over de politieke verantwoordelijkheid. Volgens een audit van de stad kan een half miljoen euro (aan investerings- en werkingstoelagen) niet met bewijsstukken worden gestaafd. Door net voordien de samenwerking met LGU stop te zetten, heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn eerste verdedigingslijn klaar.

Morgen doet de ondernemingsrechtbank van Tongeren uitspraak over het voorlopig bewindvoerderschap bij LGU. El Kaouakibi tekende daartegen begin februari derdenverzet aan. De advocaat van de drie voormalige bestuursleden wil dat de opdracht van Moens wordt verlengd. Maar welke rol kan Moens nog spelen wanneer de stad de samenwerking stopzet en niet met vers geld over de brug komt? Een faillissement zadelt de drie voormalige bestuursleden op met de factuur voor Moens, zo’n 20.000 euro.

De gevolgde procedure mag dan logisch zijn, ze blijft opmerkelijk. Zo heeft El Kaouakibi zichzelf niet kunnen verdedigen tegen de aantijgingen van de stad. De eindverantwoordelijke voor LGU is op dit moment Annemie Moens. Maar de voorlopig bewindvoerster en de stad werkten samen bij het ontwarren van de financiële handel en wandel van de organisatie. De audit en het verslag van de bewindvoerster lezen soms als een een-tweetje. Dan is het logisch dat Moens weinig toe te voegen heeft aan de opmerkingen van de stad. Zelf kwam ze uit op een bedrag van 450.000 euro dat niet kan worden verklaard.

LGU eigendom El Kaouakibi

De stad heeft een overeenkomst met Let’s Go Urban, niet met El Kaouakibi. De beslissing van de stad zegt evenmin iets over een mogelijke strafrechtelijke vervolging. Die staat er volledig los van, al legde de stad zelf de klacht neer. Daarom worden de rapporten van haar raadsman Johan Vande Lanotte niet in ogenschouw genomen. Het college ziet gewoon geen basis van vertrouwen om met de organisatie verder te werken. Zo wordt zwaar getild aan de zes facturen die gemanipuleerd zouden zijn. Daarvoor kwam er nog steeds geen verklaring. Ook het feit dat bepaalde goederen niet staan waar ze behoren te staan (de keuken bijvoorbeeld) helpt niet.

Wellicht beslist het college vandaag nog niet over wat er in de plaats komt. Het Urban Center, de vaste plek voor LGU op het Kiel, staat klaar om te gebruiken. De stad heeft de goede prestaties van de vzw ook altijd benadrukt. Naar verluidt liggen verschillende denkpistes op tafel, een open oproep wordt het meest waarschijnlijke. Maar zo’n oproep kost tijd, het impliceert dat er in tussentijd geen werking zou zijn. Daar worden oplossingen voor gezocht. Vrijdag volgt een nieuw college.

Het Urban Center, de vaste plek voor LGU op het Kiel, staat klaar om te gebruiken.  Jan Van der Perre

Het ziet er niet naar uit dat het huidige personeel, eventueel onder een nieuwe naam, aan boord blijft. De naam LGU verdwijnt in elk geval. El Kaouakibi heeft de naam als merk geregistreerd, zij blijft de eigenares. Al kan ze altijd met die naam andere initiatieven nemen.

Ziekteverlof

Zelf is de voormalige zaakvoerder van LGU nog steeds met ziekteverlof in het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau boog zich vanmiddag over de vraag of een lid zes maanden met ziekteverlof thuis kan blijven (volledig betaald) terwijl er vermoedens bestaan dat ze aan het werk kan. Het Bureau besliste om extern juridisch advies in te winnen zodat er op een ‘sluitende manier een controlearts kan worden gestuurd’. Het laat ook juridisch onderzoeken of er bij misbruik sancties kunnen volgen.

Het ziektebriefje maakt de afwezigheid van het parlementslid wettig waardoor er geen financieel verlies volgt. Bij volksvertegenwoordigers bestaat er geen werkgever-werknemerrelatie. Er worden vergoedingen uitbetaald, geen lonen. De volksvertegenwoordiger moet zichzelf verzekeren tegen ziekte en invaliditeit, die uitgaven worden terugbetaald. Hij of zij heeft ook geen recht op een werkloosheidsvergoeding, uittredingsvergoedingen komen in de plaats.

Binnenland
 1. Video Basisschool in opbouw deels ingestort op Nieuw Zuid in Antwerpen, tiental personen zit nog vast
 2. Coronablog | AstraZeneca moet tegen eind september 50 miljoen dosissen aan EU leveren
 3. Overlegcomité zit samen: deze versoepelingen staan op de agenda
 4. Moeders voor Moeders: ‘Toch beter dat zo’n kind gezond en wel in onze schuif wordt gelegd?’
 5. Waarom Somers zich opwerpt als redder van Tomorrowland
 6. Video Wateroverlast na intense buien, vandaag opnieuw hevig onweer verwacht
 7. Dag zonder coronadoden nadert, maar dat zo houden is fictie: ‘Die nul zal tijdelijk zijn’
 8. Video Van Gucht: ‘Eind juni kan België groen kleuren’
 9. Video Xavier Taveirne neemt afscheid van ‘De ochtend’ op Radio 1
 10. Oproep | Welke vragen heeft u over het PFOS-schandaal?
 11. Baby gevonden in vondelingenschuif, De Wever tijdelijk voogd van ‘Finn’
 12. Foto Cartoon van de dag - juni 2021
 13. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stevig dalen
 14. We geven elkaar weer vaker een hand of een zoen
 15. Persbericht over vervuilde Oosterweelgrond lag klaar, maar werd nooit verstuurd
 16. WannaWork veroordeeld tot betalen half miljoen euro: nog een faillissement voor vennootschap van El Kaouakibi?
 17. Burgemeesters verbieden Tomorrowland

De podcasts van De Standaard