Marshelikopter Ingenuity vliegt derde foutloos parcours
Zwart-witbeeld genomen door Ingenuity tijdens zijn derde vlucht. Foto: NASA/JPL-Caltech

Zondag voerde Ingenuity, de marshelikopter van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa, zijn derde en voorlopig moeilijkste vlucht uit. De ingenieurs zullen de moeilijkheidsgraad opvoeren tot ze op de grenzen van de minihelikopter botsen.

Vijf meter de hoogte in, 50 meter vliegen, en terugkeren naar de beginpositie. Tachtig seconden werk voor de drone van 1,8 kg. Nooit eerder, zelfs niet onder testomstandigheden op Aarde zelf, had de drone zo snel en zo ver gevlogen.

• Waarom het zo moeilijk is om te vliegen op Mars

De ingenieurs mogen nog twee vluchten uitvoeren voor cameraman en basisstation Perseverance - de marsrover - verder gaat met zijn eigen missie: zoeken naar tekenen van leven in de Jezerokrater op Mars. Die vluchten zullen pittig worden voor de kleine helikopter: de ingenieurs willen te weten komen waar de grenzen van het toestel liggen.

De eerste vlucht - gepland op 11 april - ging pas door op 19 april door de ontdekking van een technisch probleem bij een laatste test. De vluchtleiding moest op afstand nieuwe software aan boord installeren, nadat die eerst op aarde was getest.