De Oscar voor beste regie is voor Chloé Zhao voor Nomadland. Ze is daarmee de eerste vrouw van Aziatische afkomst om de prijs te winnen. De film won ook de Oscar voor beste film. Pixars Soul won dan weer beste animatie. Sound of metal van het Belgische productiehuis Caviar kon twee van zijn zes oscarnominaties verzilveren: beste montage en beste geluid.

De uitreiking van de Oscars vond dit jaar uitzonderlijk plaats in LA vanwege de coronapandemie. Dit jaar zijn enkel de genomineerden welkom op de ceremonie, met maximaal één gast. De uitreiking was dus soberder dan anders.

De Oscar voor beste regie werd door Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-Ho uitgereikt. Bong schreef vorig jaar geschiedenis toen zijn niet-Amerikaanse film Parasitede Oscar voor beste film won. Hij deed de uitreiking dit jaar in het Koreaans. Dat had in het voordeel kunnen spelen van de Koreaans-Amerikaanse regisseur Lee Isaac Chung (Minari), ware het niet dat er een vertaler aanwezig was. De belangrijke prijs ging naar de Chinese Chloé Zhao voor Nomadland, die later ook de Oscar voor beste film won. Actrice Frances McDormand nam die laatste prijs in ontvangst. Nomadland vertelt het verhaal van een vrouw (McDormand) die haar werk verliest en aan een rondreizend bestaan in de VS begint.

Dat Nomadland de verwachte winnaar was van beide prijzen, maakt deze winst niet minder belangrijk. Zhao is nog maar de tweede vrouw die de Oscar voor beste regie wint (Katheryn Bigelow ging haar in 2010 voor met The hurt locker), en bovendien de eerste vrouw van Aziatische afkomst. Nomadland is overigens een prijzenbeest. Met de film won Chloé Zhao eerder ook al onder meer de DGA-prijs, Bafta voor beste regisseur en de Golden Globe in dezelfde categorie.

Liefdesbrief aan jazz

De meeste Pixarfans wisten dit al, maar nu is het officieel: de beste animatiefilm van dit jaar is Soul. Regisseur Pete Docter noemde de film in zijn speech ‘een liefdesbrief aan jazz’. De film volgt leerkracht Joe Gardner die er al heel zijn leven van droomt op het podium te staan als een echte jazzmuzikant. Dan wordt zijn ziel door een ongeluk gescheiden van zijn lichaam. Onward, Over the moon, A Shaun the Sheep movie farmageddon en Woolfwalkers maakten ook een kans (maar tegenover Soul niet echt).

Soul won ook de Oscar voor beste originele muziek. Het was bij het lezen van de namen nog even spannend omdat Trent Reznor en Atticus Ross eerst genoemd werden en die in dezelfde categorie ook genomineerd waren voor Mank. Maar toen de naam van Jon Batiste viel, was het duidelijk dat Soul met de prijs ging lopen.

Beste documentaire ging dan weer naar My octopus teacher van Craig Foster. Het gaat over de relatie die Foster opbouwt met - jawel, u raadt het - de jonge inktvis Rosetta. De twee vormen een vriendschappelijke band en het dier laat hem zien hoe ze slaapt, eet en leeft. Colette, dat door de Britse krantThe Guardianwerd uitgebracht, won beste korte documentaire.

Het Deense Drunkwon – zoals werd voorspeld door vele filmcritici – de Oscar voor beste internationale film. Regisseur Thomas Vinterberg nam het beeldje in ontvangst. In deze categorie waren er ook twee films met Belgische acteurs genomineerd: het Tunesische The Man Who Sold His Skin met Koen De Bouw en het Bosnische Quo vadis, Aida met Johan Heldenbergh.

De Oscar voor beste kortfilm ging naar Two distant strangers en die voor beste korte animatiefilm naar If Anything Happens I Love You.

Pizza uit de vuilnisbak

De Oscar voor beste scenario (orgineel) ging naar scenarioschrijfster Emerald Fennell voorPromising Young Woman, een slimme twist op een vrouwelijke wraakfantasie. Op de rode loper had Fennell eerder te kennen gegeven dat haar schrijfproces onder meer bestaat uit ‘naar Britney Spears luisteren en pizza uit de vuilnisbak eten’. De andere genomineerden - die mogelijk niet naar Britney luisteren of pizza uit de vuilnisbak eten - waren de scenarioschrijvers van Judas and the black messiah, Minari, Sound of metal, The trial of the Chicago 7.

Daarna was beste scenario (adaptatie) aan de beurt. Hier ging The Father van scenarioschrijvers Christopher Hampton en Florian Zeller aan de haal met het begeerde beeldje. De film met een meesterlijke Anthony Hopkins vertelt het verhaal van een dementerende vader (Hopkins) en zijn dochter (Olivia Colman) die hem probeert te overtuigen hulpverpleging aan te nemen. Borat Subsequent moviefilm, Nomadland, One night in Miami en The white tiger maakten ook kans.

‘Brad Pitt, waar was je toen we aan het filmen waren?’

De Oscar voor beste vrouwelijke bijrol ging naar de Zuid-Koreaanse actrice Youn Yuh-jung die in de film Minari de grootmoeder speelt van een Koreaans gezin dat naar de VS verhuist. De vrouw won de hele avond met haar speech. Ze maakte duidelijk dat ze fan was van Brad Pitt, die het beeldje had uitgereikt. ‘Brad Pitt, eindelijk! Aangenaam. Waar was je toen we aan het filmen waren?’

Ze vroeg zich verder af hoe ze in godsnaam gewonnen had van actrice Glenn Close (Hillbilly elegy). ‘Alle genomineerden zijn winnaars. We zijn geen concurrenten’, zei ze tegen Close, Olivia Colman (The Father), Amanda Seyfried (Mank) en Maria Bakalova (Borat subsequent moviefilm). ‘Ik denk dat ik vanavond gewoon wat geluk had. Ik heb meer geluk dan jullie. Of misschien is het gewoon de Amerikaanse gastvrijheid voor een Koreaanse acteur. Ik ben niet zeker. Maar heel erg bedankt!’ Close twerkte haar verlies overigens later op de avond weg.

Daniel Kaluuya won de mannelijke tegenhanger voor zijn portrettering van Black Panther Fred Hampton in Judas and the Black Messiah. Zijn tegenspeler in die film Lakeith Stanfield maakte ook een kans. In zijn dankwoord bedankte Kaluuya zijn ouders om seks met elkaar te hebben zodat hij er die avond kon staan.

De avond eindigde met de Oscars voor beste vrouwelijke actrice en beste mannelijke acteur. De eerste ging naar Frances McDormand voor haar hoofdrol in prijzenbeest Nomadland. De tweede ging verassend niet postuum naar Chadwick Boseman voor Ma Rainey’s Black Bottom maar naar Anthony Hopkins voor zijn vertolking in The Father. Hopkins was er niet om de Oscar in ontvangst te nemen waarop de avond vrij abrupt eindigde.

Ook Sound of Metal van Belgisch productiehuis in de prijzen

Sound of Metal, gemaakt door het Belgische productiehuis Caviar, was genomineerd voor zes Oscars, waaronder die van beste film en beste acteur. De film verzilverde er uiteindelijk twee. De Deen Mikkel E.G. Nielsen nam de Oscar voor beste montage in ontvangst en Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés en Phillip Bladh die voor beste geluid. Dat een film die gaat over een drummer die langzaam zijn gehoor verliest net deze Oscar wint, is best ironisch.

Beste visuele effecten ging dan weer naar Tenet. Mank, de film met de meeste nominaties (10), won zowel beste productieontwerp als beste camerawerk.

De Oscar voor beste grime en haarstijl ging naar Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal en Jamika Wilson voor Ma Rainey’s Black Bottom. De kledingontwerper van die film Ann Roth, die niet aanwezig was, won verder beste kostuumontwerp.

Overzicht winnaars 93ste Academy Awards

Beste film: ‘Nomadland’
Regie: Chloé Zhao, ‘Nomadland’
Actrice: Frances McDormand, ‘Nomadland’
Acteur: Anthony Hopkins, ‘The father’
Actrice in bijrol: Yuh-jung Youn, ‘Minari’
Acteur in bijrol: Daniel Kaluuya, ‘Judas and the black Messiah’
Scenario (origineel): ‘Promising young woman’, Emerald Fennell
Scenario (bewerkt): ‘The father’, Florian Zeller
Fotografie: ‘Mank’, Erik Messerschmidt
Montage: ‘Sound of metal’, Mikkel Nielsen
Animatie: ‘Soul’, Pete Docter en Dana Murray
Internationale film: ‘Drunk’, Thomas Vinterberg (Denemarken)
Documentaire: ‘My octopus teacher’, Pippa Ehrlich, James Reed en Craig Foster
Soundtrack: ‘Soul’, Trent Reznor, Atticus Ross en Jon Batiste
Song: ‘Fight for you’, H.E.R. (‘Judas and the black Messiah’)
Geluid: ‘Sound of metal’, Nicholas Becker ea
Make-up: ‘Ma Rainey’s black bottom’, Sergio Lopez-Rivera ea
Kostuums: ‘Ma Rainey’s black bottom’, Ann Roth
Effecten: ‘Tenet’, Scott R. Fisher ea
Productiedesign: ‘Mank’, Donald Graham Burt, Jan Pascale
Kortfilm (live action): ‘Two distant strangers’, Travon Free en Martin Desmond Roe
Kortfilm (documentaire): ‘Colette’, Alice Doyard en Anthony Giacchino
Kortfilm (animatie): ‘If anything happens, I love you’, Will McCormack, Michael Govier

Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
Thomas Vinterberg met zijn beeldje. Foto: AP
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
Regisseur Chloé Zhao en actrice Charlene Swankie. Zhao’s ‘Nomadland’ won de Oscar voor beste film. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
Alan S. Kim en Christina Oh speelden mee in de film ‘Minari’. De film maakte kans op de oscar voor Beste film. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
Daniel Kaluuya. De Britse acteur won beste mannelijke bijrol voor zijn acteerprestaties in ‘Judas and the black messiah’. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
De Amerikaanse actrice Angela Bassett. Foto: EPA-EFE
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
Youn Yuh-jung en Han Ye-ri. Beiden Zuid-Koreaanse actrices speelden in de film Minari die kans maakt op de Oscar voor beste film. Youn won die voor beste vrouwelijke bijrol. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
De Britse zangeres Celeste werd genomineerd voor de muziek die ze maakte voor de film The Trial of the Chicago 7. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
De Amerikaanse regisseur Lee Isaac Chung en zijn vrouw Valerie Chung. Chung’s film Minari maakt kans op een Oscar voor beste film. Foto: REUTERS
Oscars: ‘Nomadland’ wint beste regie en film, ‘Soul’ beste animatie
De Bulgaarse actrice Maria Bakalova maakte kans op de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Borat subsequent moviefilm. Foto: REUTERS