Vlaanderen krijgt masteropleiding Musical
Jelle Cleymans en Jonas Van Geel in de spektakelmusical ‘40-’45. Foto: studio 100

De Vlaamse regering geeft groen licht voor een masteropleiding Musical aan de Erasmushogeschool in Brussel. Het gaat om een unieke opleiding in Vlaanderen, die van start kan gaan vanaf academiejaar 2022-2023.

Binnenkort is het mogelijk om een master Musical te behalen aan de Erasmushogeschool in Brussel, zo heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. Op dit ogenblik biedt Erasmushogeschool - als enige - een professionele bachelor Musical aan, waardoor afgestudeerden van die bacheloropleiding uitwijken naar het buitenland.

De musicalsector stelt ondertussen steeds hogere eisen en in het buitenland is een musicalopleiding van vijf jaar steeds meer ingeburgerd, klinkt het in het persbericht van het kabinet-Weyts. Zonder masterdiploma stuiten afgestudeerde studenten bovendien op allerhande beperkingen: zo kunnen ze binnen kunstopleidingen geen algemene vakken doceren.

Vanaf volgend academiejaar (2021-2022) kunnen studenten aan de Erasmushogeschool daarom een schakeljaar volgen dat voorbereidt op de nieuwe academische masteropleiding, die aangeboden wordt vanaf academiejaar 2022-2023 binnen het studiegebied ‘Muziek en podiumkunsten’. Die masteropleiding duurt één academiejaar en afgestudeerden mogen zich ‘master of arts’ noemen.

‘Het is niet makkelijk om in een kleiner taalgebied eigen topproducties te brengen. Toch slaagt de sector daar wonderwel steeds beter in. Die evolutie willen we ondersteunen met deze opleiding’, zegt minister Weyts.

‘Na de coronacrisis zal er opnieuw nood zijn aan goed opgeleide musicalmedewerkers. Het gaat dan niet alleen over zingen, dansen en acteren, maar ook over creëren, regisseren en zakelijk beheren. Het hogescholenlandschap wordt verbreed, verdiept en verrijkt met de komst van deze unieke nieuwe opleiding.’