Cryptomunten krijgen tik: Bitcoin tuimelt onder grens van 50.000 dollar
Foto: AFP

De koers van de belangrijkste cryptomunten gaat vrijdag duidelijk omlaag. Speculanten lijken beducht voor de meerwaardebelasting die Amerikaans president Joe Biden wil invoeren.

De bekendst cryptomunt, de bitcoin, is vrijdag voor de eerste keer sinds 8 maart minder dan 50.000 dollar waard. De koers zakte vrijdagochtend op het handelsplatform Bitstamp tot een dieptepunt van zo’n 48.000 dollar, om daarna weer iets te herstellen, maar onder de symbolische grens van 50.000 dollar te blijven.

De bekendste cryptomunt ter wereld staat al enkele dagen onder druk, onder andere wegens berichten over een strengere aanpak van cryptomunten in de Verenigde Staten in de strijd tegen witwassen. Vrijdagnacht raakte daarnaast ook nog bekend dat de nieuwe president Joe Biden rijken zwaarder wil gaan belasten met een meerwaardetaks. Het is nog onduidelijk of ook inkomsten uit bitcoinhandel hieraan onderhevig zouden zijn, maar sommige speculanten kiezen op dit vlak alvast het zekere voor het onzekere en verkopen hun cryptomunten.

Biden schrapt fiscale gunsten voor miljonairs

De bitcoin is lang niet de enige die zwaar onder druk staat. Ethereum, de tweede bekendste munt, gaat vrijdag zo’n 10 procent lager. Ook Dogecoin, de parodiemunt die deze week nog fors steeg in de aanloop naar ‘cannabishoogdag’ 20 april, incasseert nu een tik van meer dan 20 procent.

Terugval na record

Midden deze maand bereikte de bitcoin zijn hoogste koers ooit, van net geen 65.000 dollar. Een daling tot onder de 48.000 dollar betekent dus dat wie op het hoogtepunt heeft gekocht nu tegen een verlies van ruim 25 procent aankijkt. Maar ondanks de hoge volatiliteit is de koers nog altijd 70 procent hoger dan eind 2020. Op vijf jaar tijd werd de bitcoin zelfs 10.000 procent meer waard. Al winnen andere cryptomunten zoals Ether, Binance of XRP steeds meer aan populariteit.

Kenners waarschuwen beleggers voor de gevaren van de handel in cryptomunten. Die is niet gereglementeerd en dus bestaat het risico op misbruik. Door de hoge koersschommelingen is deze vorm van beleggen ook nog steeds vooral voer voor speculanten.