Het Overlegcomité heeft zich opnieuw over de versoepelingen van de coronamaatregelen gebogen. Een overzicht.

Terrassen

Vanaf acht mei mogen cafés en restaurants hun terrassen van 8 tot 22 uur opendoen.

  • Gasten mogen maximaal met vier personen aan één tafel zitten. Dat moeten geen knuffelcontacten zijn. Grotere huishoudens mogen wel samen aan één tafel plaatsnemen.
  • Enkel zitplaatsen en bediening aan tafel.
  • Minstens 1,5 meter afstand met gezelschappen van andere tafels.
  • Een mondmasker is verplicht voor het personeel en voor klanten wanneer ze niet aan een tafel zitten.
  • Het geluidsniveau mag maximaal 80 decibel zijn.

Evenementen

In mei mogen binnen enkel testevenementen georganiseerd worden. Buiten kan een evenement met maximaal 50 personen doorgaan. Voorwaarde is wel dat tegen dan 80 procent van de 65-plussers zijn gevaccineerd en dat de situatie op intensieve zorg verbeterd is.

In juni kunnen binnen en buiten evenementen tot 200 man worden georganiseerd. Voorwaarde is dat 80 procent van de mensen met een onderliggende aandoeningen is gevaccineerd en er nog minder dan 500 bedden op de afdelingen intensieve zorg zijn ingenomen door coronapatiënten.

Bij die evenementen zijn een mondmasker en afstand houden verplicht.

Buitenactiviteiten

Georganiseerde buitenactiviteiten binnen een sportclub of vereniging kunnen vanaf 8 mei plaatsvinden met een limiet van 25 personen. Dat voor alle leeftijden.

Georganiseerde activiteiten voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) mogen dan buiten met maximaal 25 personen en binnen met maximaal 10 personen. Voor kinderen tot en met twaalf jaar kunnen activiteiten binnen met maximaal tien deelnemers.

Zomerkampen

Het Overlegcomité heeft het licht op groen gezet voor de organisatie van de zomerkampen. Vanaf 25 juni zullen kampen met groepen van 50 kinderen en jongeren toegelaten zijn, exclusief begeleiders. Daarbij zijn ook overnachtingen mogelijk. Er is ook afgesproken dat een kamp- of weekbubbel uit verschillende bubbels tegelijk kan bestaan. Binnen de bubbels moeten er geen mondmaskers worden gedragen en kan er vrij gespeeld worden. Vanaf de leeftijd van 13 jaar wordt wel aangeraden intens fysiek contact te vermijden tijdens de activiteiten. Binnenactiviteiten zijn toegelaten, maar er wordt toch aangeraden zo veel mogelijk buiten te organiseren. Als er toch activiteiten binnen worden georganiseerd, dan wordt gevraagd om de ruimtes voldoende te verluchten.

Versoepelingen 26 april

Bij het vorige Overlegcomité waren ook al de volgende versoepelingen beslist die volgende week maandag zullen ingaan:

Buiten afspreken mag vanaf maandag 26 april met tien mensen in plaats van met vier.

• De niet-medische contactberoepen, onder meer de kappers, mogen weer openen.

Winkelen zonder afspraak is weer mogelijk, wel mogen maar twee personen uit hetzelfde huishouden samen gaan shoppen.

Wat met de zomermaanden?

Op 11 mei buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de exitstrategie. Dan moet er meer duidelijkheid komen over wat er in juli en augustus mogelijk is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig