Het Overlegcomité heeft de knoop doorgehakt: bij het heropenen van de horeca op 8 mei mogen de terrassen tot 22 uur openblijven. De cultuursector kan volgende maand alleen maar testevenementen op poten zetten. ‘Het loslaten van de zeer strikte beperkingen geeft meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid’.

Premier Alexander De Croo (open VLD) gaf op een persconferentie na afloop van het Overlegcomité aan dat de vaccinatiecampagne de leidraad vormt bij de versoepelingen. ‘Het is enkel zo dat we de basis kunnen leggen voor een zomer zonder zorgen. Niet alleen de terrassen kunnen dan heropenen, maar er kunnen ook meer evenementen zijn’. Hij stelt dat nu al 72 procent van de 65-plussers is gevaccineerd. Tegen eind mei zou zowat de helft van de volwassen bevolking minstens een eerste dosis van het vaccin hebben gekregen.

‘Als je een oproepingsbrief krijgt: laat je vaccineren’, zei de premier dan ook. ‘Er is niets dat zo dringend kan zijn als je nu laten vaccineren’.

De Croo stelt ook dat de vaccinatiecampagne momenteel aan zo’n tempo verloopt dat het buitenplan op 8 mei in werking kan treden. Voor de premier is het wel duidelijk dat we ‘stap voor stap’ de maatregelen moeten lossen. ‘De voorbije maanden hebben we allemaal aangetoond dat we die verantwoordelijkheid kunnen nemen. We kunnen van die vrijheid genieten, maar kunnen dat ook op een verantwoorde manier doen.’

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Terrassen open

Concreet is afgesproken dat de terrassen openen, onder strikte regels. ‘De horeca moet zich beperken tot tafels van vier personen. Dat kan alleen meer zijn bij mensen van hetzelfde gezin . Het gaat enkel om zitplaatsen, het sluitingsuur zal om 22 uur zijn.’

De terrassen krijgen een uitzondering op het verbod om na 20 uur alcohol te verkopen. De tapkranen blijven dus tot 22 uur open. Voor nachtwinkels en supermarkten blijft het zo dat ze na 20 uur geen alcoholische dranken meer mogen aanbieden.

Alleen testevenementen

De cultuur- en evenementensector moet wel nog even geduld uitoefenen. Een beslissing over het organiseren van evenementen in juli en augustus volgt pas op 11 mei. ‘We hebben iets meer tijd nodig om daar de juiste beslissingen te kunnen nemen’. Het Overlegcomité heeft wel al beslist dat er in mei binnen alleen testevenementen mogen doorgaan. Buiten kan een evenement met maximaal 50 personen doorgaan. Voorwaarde is wel dat tegen dan 80 procent van de 65-plussers zijn gevaccineerd.

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt nog ‘voorzichtig’ te blijven bij die testevenementen. ‘Wij laten ons daarvoor adviseren door het coronacommissariaat, en zullen in functie van dat advies de testevenementen laten doorgaan’.

In juni kunnen binnen evenementen tot 200 bezoekers worden georganiseerd, maar het precieze aantal is ook afhankelijk van de maximumcapaciteit van de zaal. Voorwaarde voor het zetten van die volgende stap is dat 80 procent van de mensen met een onderliggende aandoeningen is gevaccineerd en er nog minder dan 500 bedden op de afdelingen intensieve zorg zijn ingenomen door coronapatiënten.

Kampen en kermissen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf op de persconferentie ook perspectief aan jongeren, en meer bepaald de zomerkampen. ‘Vanaf 25 juni mogen groepen zowel binnen als buiten tot vijftig personen, met mogelijkheid tot overnachting’, aldus Jambon. Mocht de epidemiologische situatie beter zijn dan verwacht, dan kan die groep nog worden uitgebreid.

Vanaf juni mogen kermissen en brocantemarkten ook weer plaatsvinden. Daarvoor gelden ook dezelfde voorwaarden over de vooruitgang van de vaccinaties, en de lagere bezetting op de ICU-afdelingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig