Terrasjes, buitenevenementen en zomerkampen op tafel bij Overlegcomité
Foto: Isopix

Het Overlegcomité verzamelt om 15 uur om ‘de beslissingen van vorige week te operationaliseren’, in de woorden van premier Alexander De Croo (Open VLD). Welke knopen hakt het Overlegcomité straks door?

Terrassen

Dat de terrassen open zullen gaan op 8 mei, lijkt buiten kijf te staan. De druk vanuit de samenleving is hoog, en een van de voorwaarden is alvast vervuld: 70 procent van de 65-plussers is gevaccineerd. Die andere voorwaarde, een verminderde druk op de afdeling intensieve zorg in de ziekenhuizen, is dat niet. Daarom zullen de overheden naar alle verwachting voorzichtigheid tonen met betrekking tot het sluitingsuur en het aantal personen per tafel.

• Interview Pierre-Yves Dermagne: ‘Terugkomen op de heropening van de horeca op 8 mei, dat gaat niet’

Aangezien de regio’s, aangevuurd door de middenstand, 23 uur zullen voorstellen, lijkt een sluiting om 18 uur, zoals in Nederland en Luxemburg en vanochtend aangehaald door minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), geen optie. 21 uur en 22 uur zouden bij de federale topministers op tafel liggen.

• Bikkelen om het sluitingsuur van de terrassen: wordt het 20 uur, 21.30 uur of 23 uur?

Over het aantal personen aan tafel heerst meer eensgezindheid. Vermoedelijk klopt het Overlegcomité af op vier personen, niet noodzakelijk uit dezelfde bubbel, en meer dan vier wanneer het gaat om mensen uit dezelfde gezinsbubbel.

Evenementen

Volgens het buitenplan, dat op 8 mei in werking treedt, kunnen evenementen met maximaal vijftig personen buiten doorgaan. Coronacommissaris Pedro Facon heeft een plan waarbij evenementen binnen voor juni uit den boze zijn.

• Jambon gaat all-in voor heropening eventsector

De culturele en evenementensector houdt liever vast aan zijn eigen plan, inclusief binnenactiviteiten met 100 personen vanaf 8 mei, en mag rekenen op Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om dat te verdedigen.

Kama Beweegt: heb je even voor mij?

Kader voor testevenementen

Wat zou kunnen helpen in de discussie, zijn resultaten van testevenementen. Een belangrijke doelstelling van het Overlegcomité is dan ook het kader vastleggen voor een dertigtal testevenementen in mei en juni.

• Regeringen willen EK 2021 nabootsen met testevent

Zomerkampen

Ouders van jonge kinderen kijken alvast uit naar de beslissing die het Overlegcomité naar voren zal schuiven rond de zomerkampen.