Hoe u de Oscarnominaties voor beste film kunt zien vanuit België
Sound of metal is te zien op Amazon Prime Video. Foto: AP

Oscarwinnaars zijn bekend. Eindelijk, want de uitreiking was eigenlijk gepland voor januari. Het werd toen echter uitgesteld door – jawel, u raadt het – corona. Jammer genoeg houdt de pandemie nog steeds de bioscopen gesloten. Vanuit België kunnen al wel enkele Beste film-nominaties online gestreamd worden. We lijsten voor u op de welke en waar u deze kunt zien.

1. The trial of the Chicago 7

Deze film van de Amerikaan Aaron Sorkin vertelt het verhaal van acht activisten (inderdaad, acht en niet zeven) die verbonden zijn door hun afkeer van de oorlog in Vietnam. In 1968 stonden ze terecht voor samenzwering en het veroorzaken van rellen. De rechtszaak was een schertsvertoning waarbij een van de beklaagden, Black Panther-activist Bobby Seale, niet eens werd bijgestaan door een advocaat. Een recensie van de film leest u hier en het bekijken zelf kan via Netflix.

2. Sound of metal

Het is dankzij deze nominatie dat ook een Belg kans maakte op de Oscar voor beste film. Achter Sound of metal zit immers producent Bert Hamelinck van het Belgische, internationale productiehuis Caviar. De film kreeg in totaal zes nominaties en verzilverde er uiteindelijk twee: die voor beste montage en beste geluid. Sound of metal, dat bij ons vier sterren kreeg, volgt een drummer die zijn gehoor verliest en is te zien op Amazon Prime Video.

3. Promising young woman

Een recensie over deze film van het Amerikaanse magazine Variety deed heel wat stof opwaaien. Die insinueerde namelijk dat Carey Mulligan niet knap genoeg is voor de hoofdrol van de film. Uiteindelijk zette Variety een verontschuldiging boven het artikel. Dat Promising young woman een slimme twist is op een vrouwelijke wraakfantasie, maakt de hele recensiesituatie behoorlijk ironisch. De film is nog niet beschikbaar op Belgische streamingdiensten, maar binnenkort wel in onze cinema’s.

4. Nomadland

Nomadland is met de Oscars voor beste regie, beste film en beste actrice (Frances McDormand) het grote prijzenbeest, vertelt het verhaal van een vrouw die, nadat ze haar werk was verloren, aan een rondreizend bestaan in de VS begint. De film van de Chinese Chloé Zhao is een mix van documentaire en fictie die zich uitstrekt over zeven Amerikaanse staten. In de VS is de film te zien op streamingdienst Hulu, die bij ons niet beschikbaar is. In Europa zou de film vrijdag 30 april op Disney+ uitgebracht worden.

5. The father

Een dementerende vader (Anthony Hopkins) in Londen weigert de verpleeghulp die zijn dochter (Olivia Colman) aanbiedt aan te nemen. De film, die gebaseerd is op het Franse toneelstuk Le père, haalde behalve die van Beste film nog vijf andere nominaties binnen. Het won uiteindelijk beste scenario (bewerkt) en beste acteur (voor Hopkins). In België is ook deze film nog niet te streamen, maar The Father zal binnenkort bij ons in de bioscoop te zien zijn.

6. Mank

Mank is bij ons te zien via Netflix en werd in de viersterrenrecensie van De Standaard omschreven als ‘een ode aan het oude Hollywood en een waarschuwing over de manipulatie van massamedia’. De film beschrijft hoe de cultklassieker Citizen Kane tot stand kwam. Het zet daarbij niet regisseur Orson Welles, maar wel de vergeten scenarist Herman Mankiewicz op een piëdestal. De film kan bekeken worden op Netflix.

7. Judas and the black messiah

Een film over de zwarte activistische organisatie Black Panther Party. De FBI vertrouwt de opmars van Fred Hampton (Daniel Kaluuya) binnen die partij niet en schakelt daarom straatboefje William O’Neal (Lakeith Stanfield) in. Het is niet moeilijk op te maken wie van de twee de zwarte messias is en wie Judas. Zowel Kaluuya als Stanfield maakten kans op de Oscar voor beste mannelijke bijrol, maar het was Kaluuya die won. Judas and the black messiah is vanaf deze week online te koop.

8. Minari

Een Koreaanse familie verhuist naar een boerderij in de Verenigde Staten om daar een nieuw leven te starten. De verhuis zorgt ervoor dat twee culturen zich met elkaar mengen wat ook voor botsingen zorgt binnen het gezin. De naam van de film verwijst naar de Koreaanse naam voor een Aziatische plant, het torkruid. In een interview met The Wrap legde regisseur Lee Isaac Chung uit dat de plant pas goed groeit in zijn tweede jaar. ‘Voer mij is het een poëtische plant’, klonk het. De film is online nog niet te streamen in ons land, maar gelukkig wel binnenkort te zien in de Belgische bioscopen.

 

Overzicht winnaars 93ste Academy Awards

Beste film: ‘Nomadland’
Regie: Chloé Zhao, ‘Nomadland’
Actrice: Frances McDormand, ‘Nomadland’
Acteur: Anthony Hopkins, ‘The father’
Actrice in bijrol: Yuh-jung Youn, ‘Minari’
Acteur in bijrol: Daniel Kaluuya, ‘Judas and the black Messiah’
Scenario (origineel): ‘Promising young woman’, Emerald Fennell
Scenario (bewerkt): ‘The father’, Florian Zeller
Fotografie: ‘Mank’, Erik Messerschmidt
Montage: ‘Sound of metal’, Mikkel Nielsen
Animatie: ‘Soul’, Pete Docter en Dana Murray
Internationale film: ‘Drunk’, Thomas Vinterberg (Denemarken)
Documentaire: ‘My octopus teacher’, Pippa Ehrlich, James Reed en Craig Foster
Soundtrack: ‘Soul’, Trent Reznor, Atticus Ross en Jon Batiste
Song: ‘Fight for you’, H.E.R. (‘Judas and the black Messiah’)
Geluid: ‘Sound of metal’, Nicholas Becker ea
Make-up: ‘Ma Rainey’s black bottom’, Sergio Lopez-Rivera ea
Kostuums: ‘Ma Rainey’s black bottom’, Ann Roth
Effecten: ‘Tenet’, Scott R. Fisher ea
Productiedesign: ‘Mank’, Donald Graham Burt, Jan Pascale
Kortfilm (live action): ‘Two distant strangers’, Travon Free en Martin Desmond Roe
Kortfilm (documentaire): ‘Colette’, Alice Doyard en Anthony Giacchino
Kortfilm (animatie): ‘If anything happens, I love you’, Will McCormack, Michael Govier