camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Overlegcomité

Evenementensector zet De Croo lijnrecht tegenover de regio’s op overlegcomité

Weerstaat premier De Croo de druk van de regio’s om sneller grotere evenementen toe te laten? Een terrasje kan vanaf 8 mei wellicht met z’n vieren.

vrijdag 23 april 2021 om 3.25 uur

Alexander De Croo. ISOPIX

‘De bedoeling van dit Overlegcomité is om de beslissingen van vorige week te operationaliseren, niet om nieuwe maatregelen of versoepelingen aan te kondigen’, temperde premier Alexander De Croo (Open VLD) gisternamiddag in de ­Kamer de verwachtingen. Vorige week woensdag besloten de federale en regionale regeringen nog om vanaf 8 mei het buitenplan te activeren. Daarin zijn de heropening van de terrassen en evenementen met maximaal vijftig personen buiten opgenomen.

Maar de ambities van de regio’s reiken een pak verder. Zij scharen zich achter de roadmap van de eventsector om culturele en sportevenementen opnieuw mogelijk te maken, inclusief binnenactiviteiten met 100 personen vanaf 8 mei. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verklaarde woensdag in het Vlaams Parlement nog ‘100 procent achter de roadmap van de eventsector’ te staan. Het plan krijgt bovendien de volledige steun van de Franse Gemeenschapsregering bij monde van minister van Cultuur Bénédicte ­Linard (Ecolo).

Vorige week woensdag trokken de regio’s ook al aan één zeel om de activering van het buitenplan te vervroegen, van 15 naar 8 mei. ­Coronacommissaris Pedro Facon zou een alternatief en strakker plan voor de sector hebben, waarbij binnenactiviteiten vóór ­juni uitgesloten zijn, met uitzondering van ­test­evenementen. Vanaf juni zouden dan zowel binnen- als buitenactiviteiten voor 200 personen mogelijk worden, als de cijfers het toelaten.

‘Vanaf 8 mei moeten evenementen met 100 personen binnen mogelijk zijn’ Georges Gilkinet (Ecolo) Vicepremier

Premier De Croo dreigt zo op een nieuwe confrontatie met de wensen van de regio’s af te stevenen. Die wensen sijpelen ook in zijn federale regering binnen. ‘Ik steun het evenementenplan’, zegt federaal vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) vandaag in Le Soir. ‘Vanaf 8 mei moeten evenementen met 100 mensen binnen en 200 buiten mogelijk zijn.’ Dat zou meteen een aanpassing betekenen van het buitenplan waarover pas vorige week werd beslist. Daarin was alleen sprake van evenementen met maximaal 50 personen buiten.

Terrasje doen tot 22 uur?

De druk komt bovendien niet ­alleen uit politieke hoek. Tachtig Franstalige cultuurinstellingen kondigden gisteren aan dat ze ­vanaf 30 april sowieso de deuren openen, ongeacht wat het Overlegcomité vandaag beslist. ‘We vragen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt’, laat minister van ­Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) via haar woordvoerder weten. ‘Zo niet, is het aan de ­lokale overheid en politie om op te treden.’

Bij die lokale besturen leeft ondertussen meer en meer onvrede over de coronamaatregelen die in het Overlegcomité genomen worden, maar die zij op het terrein moeten controleren. Zo klaagde een twintigtal Waalse burgemeesters, onder wie Paul Magnette (PS), woensdag nog bij Verlinden over het gebrek aan praktische uitvoer­baar­heid van verschillende maat­regelen. Vlaamse burgemeesters als Bart De Wever (N-VA, Antwerpen) en Dirk De fauw (CD&V, Brugge) pleiten om die reden ook voor een sluiting van de terrassen om 23 uur. ‘Als je vroeger sluit, blijft ­iedereen hangen en volgen er ­sowieso feestjes in de parken’, zei De fauw in Het Laatste Nieuws.

­Jambon schaart zich helemaal achter de redenering van de bur­gemeesters. De opening van de terrassen is in zijn ogen geen versoepeling, maar een ordemaatregel. Bij de federale topministers lagen gisterenavond nog 21 en 22 uur als opties op tafel. Aangezien de ­regio’s morgen 23 uur zullen voorstellen, is het goed mogelijk dat 22 uur als compromis uit de bus komt.

Over het aantal personen dat ­samen aan een terrastafel mag zitten, is er iets meer eensgezindheid. De federale overheid zou mikken op een maximum van vier personen. Zij zouden samen geen bubbel moeten vormen. Een uitzondering wordt gemaakt voor grotere gezinnen. Een terras zou maximaal vijftig mensen mogen toelaten, wat strookt met de regel voor evenementen die vanaf 8 mei geldt. De opening van de terrassen op 8 mei is altijd gekoppeld aan een duur­zame verbetering van de toestand op intensieve zorg, maar lijkt niet meer tegen te houden.

Binnenland
 1. Ex-agent in beroep vrijgesproken voor diefstal en racisme
 2. Video Beke: ‘Komende twee weken worden 400.000 mensen gevaccineerd’
 3. Coronablog | Dit staat in het ministerieel besluit over de heropening van de terrassen
 4. Renovatie verplicht bij verkoop bedrijfsgebouwen
 5. Journalist die gelekte documenten over Veerle Heeren in handen kreeg, krijgt parket over de vloer
 6. Helpt plexiglas om een terras veiliger te maken?
 7. Video Ventilatie is belangrijk in strijd tegen corona, waar moet u op letten?
 8. Stookoliesector geeft ‘chantage’ met fonds bodemsanering op
 9. Plexischermen tussen tafels niet toegestaan
 10. Video ‘Geniet op verantwoorde manier van extra mogelijkheden’
 11. Jan Jambon wil nieuwe versoepelingen op Overlegcomité: ‘Plannen van cultuursector lijken me zeer realistisch’
 12. Geen sigarettenverkoop meer op Tomorrowland
 13. Video Lange file op Antwerpse Ring door tankwagen met warme chocolade en SUV
 14. Cijfers blijven dalen: momenteel minder dan 750 mensen op intensieve zorg
 15. Foto Cartoon van de dag - mei 2021
 16. Avondklok sneuvelt vannacht
 17. Over nieuwe koffie en cookies
 18. Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Hasselt, evacuatie gestart
 19. Onderzoeksrechter en speurders bezoeken vaccinatiecentrum in Sint-Truiden
 20. Kamervoorzitter knipt in wedde Theo Francken na tweet met ‘geheime info’

De podcasts van De Standaard